Kezdőlap » Látnivalók » Mi Görögország egyik csodás helye? – Delphoi

Mi Görögország egyik csodás helye? – Delphoi

Több mint 2500 évvel ezelőtt messzi vidékekről zarándokoltak Közép-Görögország megszentelt helyére, Delphoiba, hogy tanácsot kérjenek az antik világ leghíresebb jósdájától. Voltak, akik gyalog jöttek Athéntól északnyugatra vezető út mentén, mások hajón érkeztek, és a ma Itea néven ismert kikötőnél szálltak partra a Korinthoszi-öböl északi szegélyén. Innen mintegy három órás utazással keltek át a széles fennsíkon, ahonnan teljes egészében feltárult a csillogó, fehér épületek és műemlékek fölé tornyosuló Parnasszus hegy.
Közeledéskor egyre tisztábban láthatták a hegyoldalt szegélyező Szent Utat, amely kanyargósan emelkedett a pompás templommal koronázott Apollón-szentélyen át. Más épületek is előtűntek: a fehér márvány színház, a hétezer személyes stadion a város legmagasabb pontján, a szabadtéri és szabad versenypályájú tornacsarnok, valamint a szép kört alkotó dór oszlopok, Athéna Pronaosz szentélyének tholosza, a kupolás körtemploma külsején.
Delphoi ma már rommező, de a kőszirtekkel, hasadékokkal, kiáradó forrásokkal és hatásos sziklákkal tagolt felszíne ma is érzékelteti drámai erejét. A szentély alatt meredek szakadék ereszkedik le a Pleisztosz folyóhoz, a szurdok kiterjedt olajfaültetvényeken át vezet a kék vizű öbölhöz.
Az öböl fölött kopár, nagy sziklák magasodnak; Phaedraidész, azaz „ragyogó” néven ismertek, mivel visszaverték a fényt, és a naplemente idején szinte felizzottak. A sziklákat átszelő szakadékban folyik a Kasztália-forrás vize, melyet a rituális mosdáshoz használtak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük