Kezdőlap » Növények » Mi fán terem? – Okra, endívia, halványító zeller

Mi fán terem? – Okra, endívia, halványító zeller

A felsoroltak közül lehet, hogy van, aminek ismerősen cseng a neve, de egy átlagos kertben nem nagyon találkozhatunk ezekkel a zöldségekkel. Ebben a cikkben ezekről lesz szó és arról, hogyan lehet őket meghonosítani a gazdaságunkban.

Okra
Másik nevén bámia. Mályvaféleség és egynyári növény. Afrikából származik, de az Egyesült Államokban is jól ismert. Nagy a víz- és hőigénye. Termését fogyasztják fűszerként, konzerválva vagy levesként. Sőt, a bolgárok kávépótlónak is használják. Május végén kell elvetni. A termés a virágzás után 4-5 nappal szedhető. Fontos, hogy szedés után csak 1-2 napig áll el.

Endívia
Nyugat-Európában elterjedt leveles saláta. Levelei nagyok és erezettek. Nagy a víz- és tápanyagigénye. Íze hasonló a fejes salátáéhoz, kissé keserkés. Magas a C-vitamin tartalma és ásványi só tartalma is jelentős. Ha nyáron szeretnénk endíviát fogyasztani, akkor február végén vessük melegágyba, majd onnan március végén ültessük ki a végleges helyére.

Halványító zeller
Nagyon hasonlít a hagyományos zellerre, de nem a gumójáért termesztik. Halványított levele miatt érdemes megpróbálkozni vele. A halványítás úgy zajlik, hogy a leveleket összekötjük és felkupacoljuk. A másik megoldás pedig az árkolás. A halványítás hatására kevésbé lesz erőteljes az íze a levélnek és a színe is elhalványul. A halványítás 6 hétig tart. Szedni augusztustól lehet, egészen a fagyok beálltáig. Ha letakarjuk képes áttelelni. Levélnyeléből salátát lehet készíteni, de természetesen a gumóját se dobjuk ki – ugyanúgy felhasználható levesek és főzelékek készítéséhez, mint a hagyományos zeller.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk életben a minirózsát?

A minirózsa nagyon népszerű ajándék névnapra, születésnapra, nőnapra, főleg, ha olyan nőről van szó, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük