Kezdőlap » Családi élet » Mi fán terem az újrapapír?

Mi fán terem az újrapapír?

Egyre gyakrabban találkozunk a kifejezéssel, de kevesen keresik, hogy mi áll pontosan az újrapapír fogalma mögött.
Először a XIX. második felének elején találkozhattunk a kifejezéssel, amikor a világméretűvé kibontakozó környezetvédelmi mozgalom hazánkat is elérte és a haladó kutatók elkezdték átlátni a környezet védelmének fontosságát.

Napjaink Magyarországán még mindig a papírhulladék nagy hányada kerül hulladéklerakókba (illetve a fővárosi szemétégetőbe), azonban lenne egy gazdaságos és környezettudatos útja is a papírhulladék kezelésének.
Szelektíven gyűjtve a papírhulladék visszavezethető az ipari folyamatokba, s így egyéb alapanyagokkal összekeveredve újrapapírrá alakítható, amely kevesebb lég- és vízszennyezést és felhasználást okoz, mintha eredeti alapanyagok felhasználásával készülnének ezek a termékek.

Számos ország már sokkal előrébb jár a hulladékok újrahasználatának, újrahasznosításának útján, de már hazánkban is találhatóak olyan üzemek, ahol nagymértékben használnak fel papírhulladékot termékeik előállításához.
Természetesen az újrapapír minőségében némileg eltér a hagyományostól, sőt papíripari szempontból gyengébb minőségű, de ez nem azt jelenti, hogy normál lakossági felhasználásra nem ugyanolyan jól alkalmazható. A legtöbb fénymásolópapírba már kerül valamilyen formában hasznosított papírhulladék.

Az esztétikai és felhasználási igények megjelenését jelöli, hogy az újrapapír gyártásának két alaptípusa, az úgynevezett szürke papír és a fehérítésen áteső, újrahasznosításra kerülő papír mára széles körben elérhetőek. Az utóbbi típusba tartozó papírok is környezetbarát, klórmentes fehérítésre kerülnek a gyártás során.
A papírok jellegét úgynevezett ökocímkék is jelölik, melyek információt adnak a papír alapanyagainak forrásairól, gyártási technológiájáról is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük