Kezdőlap » Betegségek » Mi fán terem a cukorbetegség?

Mi fán terem a cukorbetegség?

Bizonyára sokat hallottunk már erről a betegségről és a lehetséges következményeiről. Sőt, talán ismerünk olyat is, akit ez érint. A következőkben többet megtudhatunk erről a rendellenességről.

A szénhidrátok az étrend legfőbb energiaforrásai, de többféle átalakuláson kell keresztülmenniük, míg a sejtek számára hozzáférhetők lesznek. Az elfogyasztott szénhidrátokat az emésztő enzimek egyszerű cukrokra bontják, s így a bélfalon át a véráramba kerülhetnek. E molekulák felszívódása hatására a vércukorszint emelkedni kezd.
a gyomor mögötti has¬nyálmirigy úgy reagál a vér növekvő cukortartalmára, hogy egy Inzulin nevű hormont bocsát a véráramba. Az inzulin hatása az egészséges vércukorszint beállításához is nélkülözhetetlen.

Manapság a harmadik élenjáró halálozási ok a cukorbetegség, a diabetes mellitus. A cukorbetegek gyakran látszólag normális, aktív életet élnek, betegségük súlyos, és legyengítő komplikációkkal járhat együtt, amelyek a várható élethosszt akár egyharmad részével is csökkenthetik. A diabetes mellitus olyan állapot, amikor a szer¬vezet cukorháztartása felborul, és a vércukorszint az elfogadható érték fölé emelkedik.

A középkorúaknál és idősebb korban kezdődő cukorbetegségek 90 százalékáért a 2-es típusú, úgynevezett felnőttkori kitörésű diabetes a felelős, melynek során a szervezet nem reagál kellően az inzulinra, vagy abból például a megnövekedett testsúly miatt re-latív hiány alakul ki. Mivel a 2-es típusú cukorbetegek étrendi módosításokkal és/vagy gyógyszerszedéssel rendszerint kordában tarthatják állapotukat, a cukorbetegség e típusát nem inzulinfüggő diabetesnek nevezzük. Néha azonban inzulinra is szükség van, ha a fenti intézkedések nem bizonyulnak elegendőnek.

Nem inzulinfüggő cukorbetegség esetén ugyanazok a táplálkozási irányvonalak a mérvadók, mint a hipoglikémiától szenvedő betegeknél. Rendszeresen kell étkezni, és az étrendet alacsony glikémiás indexű élelmiszerekből kell összeállítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük