Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi az a VARK-teszt?

Mi az a VARK-teszt?

A VARK egy angol nyelvű lista rövidítése. A teszt alapja, hogy az emberek természetüknél, beállítottságuknál fogva négy különböző technikával tudnak tanulni. Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy milyen zavaró, ha a tanár nem mond el szóban is egy leckét, vagy hogy könnyebben tanulnak tréningmódszerrel, és így tovább. Ez mind a fenti okra vezethető vissza: nem a természetünknek megfelelően választottuk meg a tanulási módszertant.

A VARK-teszt egy kérdéslistát tartalmaz, melyben minden kérdésre négy különféle válasz adható attól függően, hogy az ember hogyan kommunikál (gondolkozik, tanul) a legkönnyebben: vizuális, audio, író-olvasó vagy kinesztetikus módszerekkel.

A tesztben átlagos élethelyzetek vannak felvázolva, a válaszok különféle reakciókat írnak le, a végén pedig, mint egy nőmagazinos tesztben, összesítenünk kell az egyes típusok szerinti válaszok számát.
Talán nem jelent nagy meglepetést, hogy a legtöbben audio, vagy kever audio-vizuális módon tanulnak a legkönnyebben. Ebből a szempontból az a jó eset, ha a tanár mindent le tud adni az órán szóban, illetve ábrák használatával. Mivel ez a csoport a legnagyobb, érthető, hogy a tréningmódszer, ami kifejezetten ezekre a készségekre épít, szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A kinesztetikus technika a testbeszédet, mutogatást, erős testi gesztikulációt jelenti, ők például kézmozdulatokkal vagy a személy vezetésével adnának útbaiagazítást az érdeklődőknek. A legritkábbnak szokás tartani az író-olvasó technikát. Ők egy útbaigazítást például kis térkép rajzolásával oldanának meg, a tanulásban pedig a tananyag elolvasásával, jól felépített kijegyzetelésével, sőt kispuska írásával tanulják meg a legkönnyebben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük