Kezdőlap » Betegségek » Mi az a tuberkulózis?

Mi az a tuberkulózis?

A tüdőbaj a gyermekkorban másképpen jelentkezik. Az első két életévben az ellenállás még nem olyan erős, mint a későbbi években, és így nagyobb a lehetősége annak, hogy a gümőkóros fertőzés a szervezet más részeire is átterjedjen.
Ezért soha nem szabad a legcsekélyebb kockázatot sem vállalni, és a kisbabát fertőzést lehetőségének kitenni. Soha ne engedjünk gyermek közelébe valakit, akiről tudjuk vagy gyanítjuk, hogy tüdőbajban szenved, hacsak a tüdőgyógyász szakorvos és a röntgenorvos ki nem jelenti határozottan, hogy az illető teljesen gyógyult. Ugyancsak ebből az okból meg kell vizsgáltatnia és röntgeneztetni azt, aki a családból idült köhögésben szenved, és végül ajánlatos minden új háztartási alkalmazottat, takarítónőt vagy gyermekgondozót szolgálatba lépés előtt szakorvossal megvizsgáltatni és átvilágítani.

Nagyobb gyermekek esetében a tuberkulotikus fertőződés eléggé gyakori és nemigen okoz nagyobb bajt. Ez azonban nem ok arra, hogy a folyamatot könnyen vegyük. Tuberkulózis érzékenységi vizsgálatok bebizonyították, hogy egyes városokban a gyermekek 50 %-a 10 éves korig átesik gümőkóros fertőzésben Ezeknek a fertőzéseknek a legnagyobb része olyan enyhe, hogy az illető személyek nem is sejtik, hogy valami bajuk van. A röntgensugár később legfeljebb egy parányi heget mutat, ahol a fertőzés lezajlott és gyógyult, valahol a tüdőben vagy a tüdő “kapujában” elhelyezkedő nyirokmirigyeken. Néha azonban a gyerekkori tüdőbaj erőteljesebb formában jelentkezik és szembe tűnő tüneteket okoz: láz, étvágytalanság, rossz arcszín, ingerlékenység, fáradtság, esetleg köhögés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük