Kezdőlap » Internet » Mi az a tömegkommunikáció?

Mi az a tömegkommunikáció?

A tömegkommunikáció a kommunikációnak egy formája, mégpedig olyan formája, amikor bizonyos eszközök segítségével nagy sokaság, tömeg számára egyszerre egyidejűleg képes ugyanazt az információt átadni. Jellemzői közé tartozik, hogy mindig egy tömegkommunikációs szervezet segítségével zajlik, indirekt, nem ismerjük pontosan a közönségét, egyoldalú, valamint társadalmi jelentőségű eseményekről szól. A tömegkommunikációnak több funkciója is van, ezek közül legfontosabbak közé tartozik a tájékoztatás, oktatás és nevelés, valamint a szórakoztatás.
Napjainkban négy fő eszközével találkozhatunk, amelyek a következők:
1. Sajtó: A 16. század végén kezdett elterjedni, ekkor még röpiratok, szórólapok formájában. Másfél századon keresztül ez volt az egyetlen tömegkommunikációs eszköz. Jellemzője, hogy lehetőség van a bármikori újraolvasásra, tartós, könnyű a megértése, valamint nonverbális elemeket (például képeket) is tartalmazhat.
2. Rádió: Az első világháború után terjedt el tömegközlekedési eszközként, feltalálója Marconi és Popov volt. Jellemzője, hogy akusztikai jeleket sugároz, és csupán csak hallás után közvetíti az információkat. Magyarországon 1925-ben volt az első rádiós adás.
3. Televízió: Ez az első audiovizuális eszköz, amely sokáig a tömegkommunikáció legnépszerűbb eszközeként volt nyilvánítva. Magyarországon 1975-ben adták le az első adást. Itt már a hang mellett megjelennek a képi hatások is, képes olyan eseményeket mutatni, melyek más módon nem láthatók. Jellemzőek a politikai jellegű- és a szórakoztató jellegű műsorok, melyek közé beékelődtek a reklámok is.
4. Internet: Az információs társadalom legfőbb eszközévé vált. Ma is érezhetjük, mennyire elterjedté vált a világon használata. 1989 óta elérhető a felhasználók számára, amely nagy teret hódított gyors multimédiás felületével, rengeteg információjával és sok-sok lehetőségével. Az internet bárhol megtalálható és bárhol felhasználható. Alkalmazzák iskolákban, munkahelyeken és otthon.
Mindezen tömegkommunikációs eszközök segítettek és segítenek is minket abban, hogy világunk fejlődjön, és az információk szabadon áramoljanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük