Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi az a thai csi?

Mi az a thai csi?

Van egy sport, amit a világon több millióan űznek és a titka a béke, a nyugalom és a harmónia. Ez a taj csi csuan. Már az első edzések után érzi az ember a szabadságot. A taj csi magyar jelentése az egész, mindenség.

Talán ez a legtalálóbb kifejezés rá. Tanításainak célja, hogy megismerjük a természet törvényeit. Középpontja az öt elem tana, a világegyetem állandó változása. Legtöbben taj csi néven ismerjük, de helyesen taj csi csuan. Harcművészeti ág, de inkább lehet művészetnek nevezni, mert itt első a tudat, az energia és csak ezután következik a fizikai megjelenítés. A taj csi abból indul ki, hogy a fizikai fejlődésnek határai vannak, míg a szellemi fejlődés határtalan. Ez a tudás nem titkos. Nagymesterek járják a világot és táborokban oktatják a mestereket, akik majd továbbadják.
Egy kínai mondás szerint a taj csit 40 éves kor felett kell elkezdeni, mert ekkor már elég érett az ember, hogy gondolatain, érzelmein és a testén uralkodjon. Viszont semmi nem tiltja, hogy gyerek, tini vagy fiatal felnőtt elkezdje. Mindenki megtalálja a fizikumához, személyiségéhez illőt. Ha valaki kedvet kapott hozzá, manapság rengeteg iskola létezik, így nem nehéz az első lépéseket megtenni.
A foglalkozások általában másfél órásak. Itt is bemelegítéssel kell kezdeni, mint minden más edzésen. A második fázis légzőgyakorlatokkal folytatódik, az energiákkal történő munkán van a hangsúly. Ezt követik az összehangolt gyakorlatok, melyekből idővel összeáll az alap formagyakorlat.

Az eredeti, hagyományos formagyakorlat 20-40 percig tart, viszont van egy ennél jóval rövidebb 24 lépéses gyakorlat, ami 3-5 percig tart. Ezt körülbelül 3-6 hónap alatt elsajátítja az ember.
Fontos, ha egy taj csi iskolában nem érzed jól magad, nem szimpatikus a légkör, keresgélj tovább, hiszen a harmónia hozzátartozik a jó edzéshez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük