Kezdőlap » Ünnepek » Mi az a temari?

Mi az a temari?

A temari egy japán technika hungarocell gömbök fonallal való díszítésére. A temari segítségével csodás karácsonyfa díszeket készíthetünk.
Elsősorban angol nyelvű oldalakon találhatunk megfelelő leírásokat és mintákat, kis fantáziával azonban önállóan is megtervezhetjük.
A hungarocell gömböt először tekerjük be keresztül-kasul vékony cérnával. Ez lesz a minta alapszíne. Ezután, ha például csillag alakzatot szeretnénk létrehozni, akkor vastag fonal segítségével a gömböt 8-10-12 egyenlő cakkra osztjuk. Ezt megkönnyíthetjük úgy, hogy a gömb két ellentétes oldalán egy-egy gombostűt szúrunk bele, eköré tekerjük a fonalat. Ezek a függőleges fonalak jelölik ki a minta sarkait. Minden fonaldarabba szúrjunk egy-egy gombostűt oda, ahol a csillag belső sarkait szeretnénk megkezdeni. A csillag mintáját adó fonalat kezdjük feltekerni a gombostűk köré olyan mintázatban, ahogy egy vonalban rajzolunk öt vagy hat ágú csillagot is. Amikor az első kör végén visszaértünk a kezdőpontra, a fonalat fűzzük át a hosszú, gerezdekre osztó rögzítő fonalakon, ezzel egy icipicit hosszabb lesz a csillag minden oldala. Folytassuk addig, amíg a kívánt méretet el nem érjük. Időnként váltogassuk a színeket. Ha karácsonyfa díszeket szeretnénk készíteni, akkor fehér, arany, ezüst, zöld, piros, stb. színeket használjunk.
Kisebb mintákat is létrehozhatunk, ehhez bárhol letűzhetünk néhány gombostűt, amihez a vezetőfonalakat rögzítjük, majd a már korábban ismertetett technikával kialakítjuk a csillagmintát.
Nagy, teret kitöltő mintákat készíthetünk, ha a fonalat egyszerűen csak szorosan körbetekerjük a gömb körül. A legstabilabb rögzítés érdekében használjunk néhány csepp univerzális ragasztót, de ügyeljünk rá, hogy az ne áztassa át a fonalat, attól ugyanis elszíneződik és megkeményedik, a ragasztózás nagyon feltűnő lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnepeink és megemlékezéseink

Az ünnepek fontos eseménynek számítanak. Ilyenkor vagy egy személyre, vagy egy eseményre emlékezünk. Magyarországon jelenleg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük