Kezdőlap » Kert » Mi az a tél alá vetés?

Mi az a tél alá vetés?

Tél alá vetésnek nevezzük azt az eljárást, mikor a kora tavaszi vetésű zöldségeket tavasz helyett kora télen vetjük el. Ezeknek a növényeknek a magja elviseli a szokásos téli hideggel járó hőmérsékletet, tehát a fagy nem tesz bennük kárt, tavasszal viszont azonnal növekedésnek indulnak, ehhez csak a megfelelő hőmérsékletre van szükségük. A hőmérsékletről onnan szereznek tudomást, hogy a fagyott talaj kienged körülöttük és ettől megnő a víztartalma, a víz készteti csírázásra a magokat.
Nagy előnye, hogy tavasszal általában ugyanez a talajvíz (hóból, jégből marad vissza, plusz a tavaszi esők és a vízgyűjtő területen való olvadásból marad vissza), akadályozza meg, hogy nagyon korán a talajra lehessen lépni, a friss zöldségeink viszont már ekkor növekedésnek indulnak, gyakorlatilag már február végén.
A tél alá vetést halasszuk a lehető legtovább, akár december közepéig vagy karácsonyig. Legjobb, ha eltaláljuk az utolsó olyan időpontot, amikor kellemes odakint az idő, és kora tavaszig már nem számítunk még egy enyhe napra, ez ugyanis túl korán késztetné kelésre a magokat, a fiatal növénykék pedig elpusztulnának a súlyosabb januári fagyban.
Tél alá vethetőek például a különféle rövid tenyészidejű saláták, retkek (bár ebből a legjobb szakaszosan vetni a tavasz folyamán is, mert nem tudunk annyi retket megenni, amennyi csak pár méteren nő), a hagymafélék, a sárgarépa, a feketegyökér, pasztinák és a zöldborsó. A legnagyobb előnnyel talán a zöldborsó vetése jár, hiszen nagy mennyiségű munkát jelent tavasszal, és minél előbb szüretelhetjük, annál kevesebbet kell majd kapálni a vetést. A betakarítás után a borsó helye még egy fővetésre is újrahasznosítható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük