Kezdőlap » Internet » Mi is az a slam poetry?

Mi is az a slam poetry?

Csapás, kellemes ütés, melyben a líra keveredik az előadó művészettel.
Nevét tekintve irodalmi, előadását tekintve zenei műfaj performansz elemekkel. Képviselője a slammer, a költő rapper, aki nagyon megmond és kimond mindent, akit ma Petőfi és Eminem kétnyelvű összeolvasztásaként tudnánk elképzelni.
Az elgondolkodtató szándékú műveket létrehozó újítás 1984 óta hódít és Marc Smithnek, az építőipari munkásnak és önjelölt költőnek köszönhető, aki a barátaival versfelolvasó-esteket tartott öncélú szórakoztatásra. Ezek a hobbiszintű összejövetelek a ma már világhírű slam poetry versenyek elődei, melyeken egyre több fiatal fejezi ki véleményét a mozgalom lehetőségeit felhasználva.
Az irányzat leghíresebb hazai bandája az Akkezdet Phiai, melynek tagjai, Süveg Márk és Závada Péter(édesapja: Závada Pál, Kossuth-díjas író), ismertebb néven Saiid és Újonc felelősek a magyar slam virágzásáért.(2012: az AKPH-t a magyar érettségi tételek közt jegyezzük)
A budapesti Műcsarnok 2006 februárjában tartott Budapest Slam nevű rendezvénye 2009-ben az Első Európai Slam Napokhoz, majd 2012-ben az I. Országos Slam Bajnoksághoz vezetett. Az irányzat töretlen népszerűségét igazolja, hogy a II. Országos Slam Bajnokságra több mint 150 versenyző jelentkezett.
A versenyeken főleg társadalom-, és politikakritikát tartalmazó, előre megírt versek előadására csupán 3 perc áll a slammer rendelkezésére, így ahhoz,hogy magas pontszámot kapjon és hogy hasson közönségére, nagyot kell ütnie szövegével. A színpadon minden megengedett, az előadó szabadon játszhat mimikájával, hangszínével, miközben kifejezi érzéseit.
Pion István idén megjelent slam poetry verseskötete az első bizonyíték arra, hogy a műfaj töretlen népszerűségnek és érdeklődésnek örvend. Talán pár éven belül az irodalomkönyvek lapjai is említik majd, de ez már a jövő-és a szavak- titka.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük