Mi az a sitcom?

A sitcom egy az USA-ból indult rövid epizódos (kb. 20 perc) televíziós sorozatstílus, magyarra szituációs komédiaként vagy helyzetkomédiaként fordítjuk. Lényege, hogy miután a háztartások nagy részében már volt rádió, televízió, és az adás is napi rendszerességűvé vált, lehetőség adódott arra, hogy a nézőket minden hét adott napján ugyanabban az órában a műsorhoz csábítsák a sorozat következő részének megnézésére. A sitcom-ot a többi sorozattól az különbözteti meg, hogy viszonylag kevés, általában 5-10 szereplő tér vissza minden alkalommal, jellemük pedig nem változik, mindig azonos reakciókra lehet számítani tőlük. Viselkedésük jellemzően szélsőséges, a humor forrása pedig azok a szituációk, amelyekbe ezeket a szélsőségesen naiv, rámenős, védelmező, feminista, okoskodó, stb. karaktereket helyezik.

Gyakran ugyanabba a helyzetbe több karaktert is helyeznek (akár különböző epizódokban), ezek pedig értelemszerűen másképp reagálnak a helyzetre. Jellemzőek az állandóan visszatérő elemek (szóhasználat, ruházat, hibás reakciók, stb.), és hogy a szereplők nem mutatnak jellemfejlődést, újra és újra beleesnek ugyanazokba a hibákba. A környezet is ritkán változik, ettől a sorozat készítése viszonylag olcsó, nem kell újabb díszleteket elkészíteni (Pl.: otthoni környezet, szomszéd lakása, munkahely, bár, stb.)

A ’40-es évek óta a sitcom sikere jóformán töretlen, némelyik sorozat klasszikussá nőtte ki magát, köszönhetően annak, hogy annyira sok évadon keresztül futott, hogy az epizódokban szinte minden, a normál családi környezetben általában jelentkező helyzetkomikumot feldolgoztak, így a nézők a saját életükhöz tudták hasonlítani a történeteket, azok könnyebben felidézhetővé váltak. (Pl. Egy rém rendes család, Jóbarátok).
Idővel ezt a stílust bevonták a rajzfilmek és animációs sorozatok világába is, például a sitcom-ok közé szokás sorolni a Simpsonst-t, a South Parkot és a Family Guy-t, hogy csak a legnépszerűbb, modern sorozatokat említsük. Ezek jellemzője is az epizódról epizódra azonos karakterek, az egyetlen részben megoldott konfliktus és az ebből levonható bölcs tanulság. A South Parkban például ezt egészen odáig vitték, hogy az epizódok többségének végén valamelyik szereplő szájába adták, hogy „Ma azt is megtanultam, hogy…”

Add Comment