Kezdőlap » Betegségek » Mi az a reumás láz?

Mi az a reumás láz?

A reumás láz megtámadhatja az ízületet, a szívet és a test egyéb részeit. Az orvosok véleménye szerint ez a betegség tulajdonképpen a szervezet válasza egy, a torokban lezajlott gennykeltő streptococcus-fertőzésre. Ha nem kezelik azonnal és megfelelő módon, a betegség heveny szakasza hetekig vagy akár hónapokig is elhúzódhat.

A reumás lázra jellemző, hogy újra és újra visszatérhet, valahányszor a gyermek streptococcusok által okozott torokgyulladást kap. Néha egészen heveny formában, magas lázzal jelentkezik. Máskor hetekig húzódik, alacsony lázzal. Előfordul súlyos ízületi gyulladás is, amely valamennyi ízületre kiterjed, ilyenkor azok megdagadnak, pirosak és fájdalmasan érzékenyek. Enyhébb esetben csak olykor-olykor fáj egyik vagy másik ízület. Ha esetleg a szívet támadta meg a reumás betegség, a gyermek általában láthatóan bágyadt, sápadt, nehezen lélegzik.

Előfordul azonban, hogy csak utólag fedezik fel, hogy a szív egy korábban átvészelt reumás folyamat következtében károsodott, a folyamat maga olyan enyhe volt, hogy annak idején észre sem vették. Más szóval, a reumás láz rendkívül sokarcú betegség. Természetesen orvost hívunk, ha az elmondott súlyos tüneteket észleljük, de meg kell vizsgáltatni a gyermeket akkor is, ha csak enyhébb, bizonytalan tünetek jelentkeznek, mint pl. sápadtság, fáradtság, tartós hőemelkedés, enyhe ízületi fájdalomnak. Ma már több olyan gyógyszer is van, amellyel eredményesen kezelhetjük a torokban lezajló streptococcus-fertőzést – a betegség gyökerét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük