Kezdőlap » Betegségek » Mi az a Raynaud-betegség?

Mi az a Raynaud-betegség?

A Raynaud-betegség egy nem éppen ritka jelenség, állítólag a lakosság kb. 5-8%-át érinti, elsősorban a 20 és 40 éves kor közötti nőket. A nők körében kb. háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál.
A jelenség, ha önmagában jelentkezik, nem társul hozzá egy kiváltó alapbetegség, akkor jóindulatúnak mondható. Lényege, hogy a kézfej ujjaiban hideg vagy hideg nedvesség hatására a hajszálerek összehúzódnak, így a vér nagy részét az ujjakból kiszorítják, ennek köszönhetően a bőr elfehéredik. A jelenség elég látványos, mivel a fehér és a még vérrel teli, piros részek között szinte vonalzóval lehet meghúzni a határvonalat. Mozgatással, dörzsöléssel, a kézfej felmelegítésével a keringés helyreáll, az erek újra kitágulnak, ekkor a hirtelen beáramló vértől az ujjak elkékülhetnek, ami úgy néz ki, mintha törés miatt alakult volna ki vérzés. Néhány percen belül a bőr színe helyreáll. A Raynaud-betegséggel járó kellemetlenség, hogy némileg fájdalmas, szúró, viszkető érzéssel, a végtagok bedagadásával jár.
Ha ezt a jelenséget észleljük, mindenképp orvoshoz kell fordulni, ahol egy-két év alatt tudja az orvos kideríteni, hogy a jelenség nem társul-e valamilyen alapbetegséghez. Jelezhet ugyanis súlyos érrendszeri problémákat, gyógyszerekkel kapcsolatos intoleranciát is, társulhat például hormonális fogamzásgátlók illetve szívgyógyszerek szedéséhez. Ha az orvos feltételezi, hogy ez a helyzet, akkor a Raynaud-jelenséggel nem egyszerűen együttélni kell, hanem sürgősen kezelni kell az alapbetegséget. Ennek megoldásával valószínűleg a Raynaud-jelenség is eltűnik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük