Kezdőlap » Ital » Mi az a puncs?

Mi az a puncs?

Valószínűleg nincs olyan, karácsonyi időszakban játszódó angol vagy amerikai film vagy sorozat epizód, amiben ne innának a szereplők puncsot. Ilyenkor merőkanállal meregetik tele a poharukat vörös lével egy jó nagy üveg tálból. Nagyon sokat hallunk róla, mégis, nálunk alig van, aki készített már valódi puncsot.
A puncs eredeti Indiára vezethető vissza, innen vették át a gyarmatosítás időszaka alatt a britek, és terjesztették el végül először a Brit Birodalomban, majd onnan az egész világon. Az eredeti, indiai szó a panch volt, legjellemzőbb tulajdonsága pedig, hogy legalább öt összetevőből kellett állnia. Gondoljunk csak a hazai összepancsol kifejezésre, ami azt jelenti, hogy sokféle alapanyagot kever össze változatos vagy véletlenszerű módon, aki összepancsol dolgokat.
Bármely angol oldalt meglátogathatjuk receptek után keresve, de a hagyományosan eredetit, hát azt nem fogjuk megtalálni. Ez ugyanis egy pont olyan recept, mint például a palacsinta. Tradicionális maga az étel/ital, de konkrét eredeti recept nincs, mert minden család minden tájegységben másképp csinálja. Az indiai receptekben rizspálinka, cukor, citrom, tea és változatos fűszerek szerepelnek. A britek megtartották a teát és a fűszereket, alkoholból viszont inkább brandy-t, rumot, gint vagy bort választottak.
Ha így nézzük, akkor a puncsok közé kellene sorolni a mi hazai forralt borunkat is, mivel van benne alkohol, cukor, méz, gyümölcsdarabok és jó néhány fűszerféle is.
Keverhetünk gyerekeknek való, alkoholmentes változatot is, ezt felforralt almalével készítsük el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk finom hűsítő italt?

Tavasszal amikor számos fa illetve növény virágba borul sok lehetőség nyílik számunkra, hogy kihasználjuk a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük