Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi az a paleo étrend?

Mi az a paleo étrend?

Egyre többször halljuk ezt a kifejezést, hogy paleo táplálkozás. Mit is jelent ez pontosan? Valójában egyfajta visszatérés elődeink étkezési szokásaihoz. A civilizáció fejlődésével táplálkozásunk nagy mértékben megváltozott. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az étel, amit megeszünk felelős az úgynevezett civilizációs betegségekért. A rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás és az autoimmun betegségek teljességgel ismeretlenek voltak a paleolit korban, sőt a ma élő természeti népek körében is. Tehát valószínű, hogy a táplálkozásunk hibás.

A baj, hogy mindenki tisztában van vele, mindenki látja, mégsem tesz semmit. A tudomány képviselői kapkodnak, illetve kénytelenek engedni az őket érő kereskedelmi nyomásnak. A piac nagy úr, és a számunkra káros élelem a táplálkozásunk 70-80%-át teszi ki. Elsősorban nem is a káros adalékanyagok és tartósítószerek a legfőbb ellenségek, hanem azok a termékek, amelyekről elhitetik, hogy egészségesek. Nap mint nap olyan tápanyagokat fogyasztunk, amelyeket korábbi korokban nem is ismertek és az egyes szervek nem tudnak alkalmazkodni ezekhez. Ilyen, számunkra nem tolerálható élelmiszerek a tejtermékek, gabonafélék, finomított cukrok, burgonyafélék, hüvelyes termésűek és a mesterséges növényi olajak. Sokan meglepődnek, hogy a tejtermékek, miért tartoznak ide.

A tejcukor, azaz a laktózbontó képesség már gyerekkorban csökkenni kezd, aztán 15-20 éves korunkra már nincs is. Ez élettani folyamat. A glutén az oka minden autoimmun betegségért, sőt a migrénnek is. Ilyenkor sokan elgondolkodnak, hogy akkor mit lehet enni. Az állati zsírok és állati fehérjék jelentik a szükségletek kielégítését. Nagyon jó élelmi anyag például a tojás és a húsok. Minél vörösebb egy hús, annál hasznosabb. A gabonalisztek helyettesíthetőek maglisztekkel, az állati tejek például kókusz vagy mandulatejjel. A paleolit táplálkozásban fontos a finomítatlan és természetes alapanyag, így fontos a beszerzési forrás is. A mai világban nagyon nehéz jó minőségű ételeket venni, de bízzunk a magyar állategészségügyi szabályozásba, ugyanis a legszigorúbb a világon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük