Kezdőlap » Szoftver » Mi az a nanotechnológia?

Mi az a nanotechnológia?

A nanotechnológia a világon nagyjából 15 éve létező tudomány, és ez az, amibe jelenleg a legtöbb pénzt pumpálják a befektetők és a kormányok. De mit jelent a nano?
A Nanométer a méter milliárdod része. Nagyjából úgy lehet szemléltetni, hogy megnézünk egy emberi hajszálat, és annak az átmérőjét elosztjuk nyolcvan ezerrel, akkor kapunk egy nanométert. Ez elég kicsi, az emberi szem számára láthatatlan, és pont ebben rejlik a titka. Lassan elérhetővé válik olyan technológiák kifejlesztése, ami segíthet az egészségügyben, kozmetikában, számítástechnikában stb. A lényeg, hogy a tudósok képesek olyan mikro szerkezeteket létrehozni, amelyek előre meghatározott programmal, és feladattal tudnak ellátni. Elviekben ez azt jelenti, hogy képesek egy az emberi szem számára láthatatlan egységet úgy beprogramozni, hogy az képes legyen felismerni egy rákos sejtet, és közvetlenül abba injekciózza be az előre betáplált szereket, vagy képes legyen valamilyen formában azt megsemmisíteni.
A Samsung azonban más területre összpontosít. A háztartási gépekben fejleszt nanotechnológiát. A gyár kifejlesztett egy olyan mosógépet, amely mosópor nélkül hideg vízben képes megtisztítani minden ruhát, anyagot 99,9-s pontossággal. A szerkezet különleges nanoméretű ezüst részecskéket alkalmaz. Hasonló elv alapján működik a különleges hűtőjük, amelynek belső felülete ezüst nanorészecskékkel van bevonva, és minden kórokozót, és bakteriális anyagot képes sejtszinten megsemmisíteni, hogy tisztán, és egészségesen tartsa az ott található élelmiszereket.
A Nanotechnológiában óriási potenciál van, és ez lehet ezen század legfőbb kutatási területe, amelyek segítségével atomi szinten lehetünk képesek megváltoztatni a körülöttünk lévő világot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen játékokkal játsszunk?

Ha unatkozunk, akkor számítógépes játékokkal játszhatunk. Népszerű játékok a Pes (Pro Evolution Soccer), vagy a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük