Kezdőlap » Betegségek » Mi is az a migrén?

Mi is az a migrén?

Egyre gyakrabban, egyre több embertől hallani, hogy migrénje van. Sokan ezt a fogalmat úgy használják, hogy tudatában lennének a szó valódi jelentésének és egy egyszerű, hétköznapi fejfájást is megbélyegeznek a migrén jelzővel.

A migrén valóban egy olyan betegség jelzője, amely elsősorban heves fejfájással jár, azonban ez nem normális mértékű, hanem igen jelentős, valamint számos tünettel is együtt jár. A migrénes fejfájásban szenvedők panaszai akár napokig is kitartanak, fájdalmuk jelentősen befolyásolja a hétköznapi teendőik ellátását és a mindennapi életben való aktív részvételt.

A fejfájás sokszor hirtelen, gyorsan jelentkezik, hosszabb távon kitart, nem hullámzó, hanem folyamatosan erősen fájó érzés. Sok esetben az egyszerű fájdalomcsillapítók nincsenek hatással ezekre a tünetekre, csak speciális gyógyszerek enyhíthetik a szenvedést.

A migrénnel küzdőknél általában megjelenik a hányinger és a fényérzékenység. A hányinger általában nem egy időben kezdődik a fejfájással, hanem később kezd kialakul, amit heves hányás és gyengeség is követhet szélsőséges esetben. A fényérzékenység már a fejfájással egy időben indulhat, a páciens szinte nem tudja elviselni a természetes fényt, vannak, akik ekkor csak egy sötét helyiségben képesek létezni.

Egyénfüggő, de ezek mellett a tipikus tünetek mellett más panaszok is jelentkezhetnek, de ez már tényleg emberfüggő. Az első teendőnk, ha ilyen tüneteket tapasztalunk, hogy felkeressünk egy szakorvost, aki kizárja a szervi betegségeket és biztosan megállapítja, hogy migrénben szenvedünk. Az orvos felkeresésének a hétköznapi életünkre is pozitív hatása kell, hogy legyen: olyan gyógyszert, kezelési módot, praktikát ajánlhat, amely jelentősen javíthat az életminőségen. Természetesen házi praktikák is kipróbálhatóak és nem feltétlenül kell gyógyszert szednünk, ha szerencsések vagyunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Érszűkület

Az ér ütőerek betegsége kapcsán megkisebbedik. Az érszűkület különösen az artériáknál jelentős. Érelmeszesedés és különböző …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük