Kezdőlap » Betegségek » Mi is az meghűlés ?

Mi is az meghűlés ?

A legtöbb ember úgy véli, úgy tudja, hogy a betegségek a hideg, a lehűlés, a megfázás, a huzat okozza. Kétségtelen tapasztalat, hogy nyirkos, hűvös, szeles időben könnyen náthásak leszünk, de végeredményben ilyenkor is vírusok, baktériumok okozzák a bajt. Bizonyítja ezt az is, hogy a nátha, torokfájás ember megfertőzi az embertársát kellemesen fűtött szobában és nyáron is, amikor tehát semmiféle “megfázás” nem játszhat szerepet. Mi hát az igazság?

A hideg hatás csökkentheti az ember ellenállását a fertőzéssel szemben. A szél, a huzat port kavar, ami fertőző mikrobákat juttat a szájunkba, orrunkba. Egyes vírusok nedves, hűvös környezetben támadóbbak lehetnek. Ezeken kívül is léteznek még más, ismeretlen tényezők. Így kell tehát értelmezni a “meghűlés”, “megfázás” kifejezést. Gyakran megtörténik, hogy valaki egy novemberi, ködös estén megborzong, majd másnap tüsszögni kezd és hőemelkedése támad. Pillanatok alatt kész az ítélet:tegnap megfázott! – holott csak annyi történt, hogy már a megborzongás is a készülődés, lappangó nátha első jele volt. A fertőzés már 2-4 nappal előbb megtörtént, de a tünetek csak később jelentkeznek, ami természetes.

A “meghűlést” nem bizonyítja a borzongás. Azért, mert ez után következett a nátha, még nem jelenti azt, hogy ettől van a betegség! A megfázásnak kisebb a jelentősége, mint azt általában hiszik. Kezelése: bedörzsölés, erre való kenőccsel; Istopirin, Kalmopyrin, Natrium salicylicum tabletta, Algopyrin, amelyek részben fájdalmat csillapítanak, részben gyógyítják is az izomrostok megbetegedését.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Migrén csillapítása

A migrén nagyon sok ember életét keseríti meg. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik. Sokan sokféle okhoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük