Kezdőlap » Betegségek » Mi az a krupp?

Mi az a krupp?

Kisgyermekeknél gyakran előfordul a légzészavarral, légszomjjal járó betegség, a krupp. Nagyon ijesztő tud lenni, mikor a kicsi szó szerint befullad, ilyenkor minden szülő megrémül. Általában éjszaka tör rá a gyerekre az ugató jellegű köhögés, fulladás. Legtöbbször felső légúti fertőzéskor alakul ki, jellemző az érces köhögés, húzó jellegű légzés és súlyosabb esetben a sípoló belégzés. Ez egy olyan jellegzetes hang, hogy a szülők azonnal felismerik, hogy baj van. Sőt, ha már egyszer hallották soha nem felejtik el. A krupp a felső légúti szűkület, amely nem engedi szabadon áramlani a levegőt, ez adja a sípoló hangot. Az ezzel járó köhögés is jellegzetes, amit a kutyaugatáshoz hasonlítanak. Ilyenkor a gyermek akaratlanul is függőlegesen helyezkedik el, mert ülve jobban érzi magát. Kisebb hőemelkedés is előfordulhat.
Szerencsés helyzetben a tünetek néhány óra múlva enyhülnek és pár nap múlva már a gyermek jól van. Előfordul, hogy a tünetek még egy-két este visszatérnek, de ekkor már nem olyan súlyos formában. Azoknál a kicsiknél, akiknek hajlama van erre a betegségre évente többször is előfordulhat, de jó hír, hogy ahogy egyre nagyobb lesz, úgy ritkulnak a kruppos rohamok.
A tünetek megjelenésekor legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, főleg, ha először fordul elő a gyermeknél. Később, ha már felismerjük a tüneteket, mert már többször találkoztunk vele, otthon is kezelhetjük. Ilyenkor állandó felügyeletre szorul a gyermek, állandóan figyeljük a légzését. Hasznos lehet a hideg pára, a meleg viszont nem jó ilyen esetben. az inhalálás és a forró gőzölés szigorúan tilos és veszélyes.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük