Kezdőlap » Művészet » Mi az a kelta fonat?

Mi az a kelta fonat?

A kelta fonat egy művészi vonalvezetési technika, mely a brit területek kora középkori törzseinél kezdett rendkívül népszerű lenni, valójában azonban már jóval korábban is használták, a kései Római Birodalomban, és egészen már földrajzi területeken is, szerte Európában, és például Bizáncban is, sőt teljesen függetlenül még számos helyen a világban. A motívum alapvető tulajdonsága ugyanis, hogy vonalakból alakítanak ki formákat, ahol a vonalak keresztezik egymást, hogy térbeli hatást imitálva hol az egyik, hol a másik kerül „felülre” illetve „alulra”, nagyon hasonlóan az egyszerű szövésmintákhoz. Ezzel a technikával rendkívül bonyolult nonfiguratív geometriai vagy bármilyen stilizált állat, növény, stb. mintákat meg lehet rajzolni.
A szimbolikában kiemelt helyet foglal el a „végtelen fonat” jellegű kialakítás.

Ebben az esetben akár csak egy, akár több vonalból áll a kialakított minta, mindegyik végül visszatér a saját kezdő pozíciójába, afféle bonyolult hurkokat kialakítva, így a minta vonalvezetésének nincs sem eleje, sem vége. Ez is megjelenik például a szanszkrit kultúrában is.
A szimbolikáját manapság elég egyszerűen értelmezik: az örökké tartó szerelem, szeretet, barátság, tudás, stb. képi metaforájaként használják. Régebbi korokban mozaikokon, rajzokon, sírköveken, épületeken, faragványokon, szobrokon, iratok iniciáléin jelentek meg, és valószínűleg sokszor csak divatos díszítésként használták, nem kifejezett szimbolikus tulajdonságokra utalt. Manapság leggyakrabban ékszereken jelenik meg, valamint – és ebbe valószínűleg nem sokan gondoltak még bele – ugyanide vezethetőek vissza a pulóvereken és más kötött dolgokon megjelenő fonatminták, sőt a hajfonatok is. A kelta fonat kialakításából következik, hogy ha tetszőleges két végén megfognánk és egyenletesen megfeszítenénk a fonatot, akkor csomóvá szorulna össze.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Ford graffitiseket keres budapesti forgatásához

A Ford egy igazi sztárral forgat Budapesten 2013. március 23-24-én: Ken Block, a gymkhana koronázatlan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük