Kezdőlap » Karácsony » Mi is az a karácsony?

Mi is az a karácsony?

Karácsony ünnepét mindenki ismeri, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez az ünnep honnan eredeztethető és pontosan miről is szól.

Alapjában véve a karácsony egy keresztény ünnep, amely során Jézus születéséről emlékeznek meg. Mai világunkban már ennyit is kevés gyermek vagy felnőtt tud, hiszen manapság a kereskedelem miatt már csak annyit látunk az egészből, hogy ez csak a vásárlásról, az ajándék adásról-kapásról szól.
A karácsonyt minden év december 25-én tartják a keresztények, de sok olyan ember is tartja ezt az ünnepet, aki nem-keresztény. XXI. századunkban ezeken a napokon az emberek ajándékoznak, karácsonyfát állítanak, képeslapokat küldenek. A boltokat elárasztják az ünnepi díszek és finomságok, mindenhonnan Jingle bells-t és Hull a pelyhest hallhatunk.

Tekintve, hogy Jézus születésével van kapcsolatban ez az eseményünk, így nem nehéz rájönni, hogy a története nem egy két évszázadra nyúlik vissza. A december 25-én ünnepelt karácsonyról 325-től beszélhetünk.
Ezen a napon vagy a 24-ei éjféli misén való megjelenés a hívő katolikusoknak az ünnep fénypontja, a reformátusok szenteste napján vesznek részt misén majd másnap úrvacsorát ülnek.

Manapság már a hívő katolikusok sem tartanak szigorú szabályokat. Magyarországon elmondható, hogy minden család más-más napon gyűlik össze egy-egy vacsorára, ebédre, de számtalan példa van arra, hogy akár 24-én, 25-én és 26-án is együtt ünnepelnek. Az ajándékozás sosem maradhat el, ez általában a szenteste programja szokott lenni. Magyarországon a ,,Jézuska” hozza az ajándékokat, legalábbis a gyermekek így nőnek fel. Érdekesség, hogy Angliában és az USA-ban a Mikulás tölti be ezt a tisztet. Számos eltérés található még az országok között, de talán ez a legszembetűnőbb.

Mindegy, hogy a Télapó hoz ajándékot vagy a Jézuska, mindegy, hogy reformátusok vagy katolikusok vagyunk, egy a lényeg: a karácsony a szeretet ünnepe, nem szabad, hogy ettől az érzéstől bármi is eltérítsen minket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük