Kezdőlap » Betegségek » Mi az inzulin?

Mi az inzulin?

Bizonyos ételek, mint például a burgonya, vagy a szárazbab keményítőket és összetett cukrot tartalmaznak. Ez az összetett cukor a bélből előzetes felbomlás után, egyszerű cukor formájában szívódik fel. A bélből felszívódó cukor nagyobbrészt a májon keresztül kerül a vérpályába és így jut a sejtekhez.

A máj sok feladata közül az egyik legfontosabb a cukor raktározása és még inkább a szükségletnek megfelelő adagolása. A májban és az izmokban felhalmozott tartalékcukrot glikogénnek hívjuk. A máj a szükségletnek megfelelő mennyiségben bocsát ki cukrot. Idegrendszeri hatásra- a mellékvese adrenalin nevű hormonjának hatására- a vérbe jutó cukor mennyisége megnő, sőt maga a hasnyálmirigy is termel egy olyan hormont, amely a vércukrot csökkentő inzulinnal ellentétben a tartalékcukrot bontja, és a vércukor-emelkedést eredményez. Ezt az anyagot glukagonnak hívják.

Az inzulin legszembetűnőbb hatása az, hogy a diabéteszes anyagcserezavar legsúlyosabb formáját, az eszméletvesztéssel járó cukorbeteg kómát megszünteti.
Az inzulin vércukorcsökkentő hormon. Hatásmódját tökéletesen ma sem ismerjük. Legfontosabb az a tulajdonsága, hogy jelenlétében a sejtek képesek felhasználni a vérben keringő cukrot.

Az inzulin elsősorban a cukor sejtbe jutását és az ott történő felhasználását segíti elő, valamint fokozza a májban a cukor felhalmozását, glikogént képez. Ezen kívül meggátolja a fehérjéből történő nagy mennyiségű cukorképződést, megakadályozza azt is, hogy a zsír eltűnjön raktáraiból (például a bőr alatti zsírszövetekből), valamint, hogy a zsírból cukor képződjék.

Bármilyen eredetű is legyen a cukorbajos anyagcserezavar, az megfelelő inzulinnal helyrehozható. Előfordulhat az úgynevezett inzulinrezisztencia eseteiben azonban, hogy a cukorbetegség tüneteinek megszüntetéséhez az általában szükséges mennyiség akár százszorosára is szükség lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük