Kezdőlap » Étel » Mi az a hurma?

Mi az a hurma?

A hurma, vagy datolyaszilva egyéb nevei: kaki, kakiszilva, sharon, sharongyümölcs, persimmon. Ez egy újonnan divatossá vált mediterrán jellegű gyümölcs, a nagy részét például izraeli termelőktől importáljuk.
A megjelenése függ a fajtájától is. Mindenképpen élénk narancssárga színű, a héja kicsit bőrneműnek hat. A mérete változó, a legkisebbek kis tenyérnyiek és enyhén laposak, a nagyobb változatok férfiökölnyiek. Szár nincs rajta, viszont ott van a tövén a csészelevelek maradványa: négy nagy összeszáradt levél. A gyümölcs alakja bogyóra hasonlít, de érdekes módon négy oldalt négy kis bemélyedés, afféle gerezd van, amitől négyszög alakúnak tűnhet.
Fogyasztáshoz a gyümölcsöt egy késsel egyszerűen vágjuk félbe. A hús narancssárga és enyhén üveges. Az ép gyümölcsök, bár bő levűek, mégsem csöpögnek, viszont ha megütődik, akkor a sérülés helyén eléggé folyós, csöpögős lesz. A fiatalabban leszedett gyümölcsök héja kicsit kemény, de könnyedén elrágható, az öreg, túlérett daraboknál már annyira kemény, hogy nem érdemes vele próbálkozni, inkább hámozzuk meg vagy kanalazzuk ki a húst a bőrből. Íze nagyon édes, lédús, de rágható, nem mállik szét, hacsak nem ütődött meg vagy nem nagyon öreg már, egy kicsit a kajszi és a sárgadinnye keverékére emlékeztet.
Magokat nem tartalmaz, sajnos a nemesített példányokból eltűnt ez a tulajdonság. Ha szeretnénk ilyen fát a kertbe, akkor vásároljunk egy-két csemetét. Nem olcsóak a különlegességük miatt, viszont hamarabb termőre fordulnak, mintha magot akarnánk vetni, ráadásul az oltás miatt biztosan tartják a kívánt tulajdonságokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük