Kezdőlap » Internet » Mi az a hoax?

Mi az a hoax?

A hoax szót magyarra leginkább álhírként fordítjuk, de valójában nem lehet teljesen azonosnak nevezni a kettőt. A régi, újságokban megjelenő álhírek ugyanis messze nem terjedtek olyan sebességgel, mint az internet világában, ahol ráadásul mutálódnak is: kiegészülnek az olvasók véleményével, kommentjeivel, időnként pedig némileg megváltozott verzióban térnek vissza, például napkitörésekről, időjárási anomáliákról, eltűnt gyerekekről, stb. szóló hoaxok.
Az internetes hoaxok néhány évvel ezelőttig jellemzően e-mailben vándoroltak, az elindító személy célja általában valós e-mail címek utáni vadászat volt, amit értékesíthetett. A mai, közösségi médiában terjedő jellemző hoaxok már inkább vicces kedvű emberektől indulnak el, és a meggondolatlan, utána nem néző, a közösségi médiát nem éppen bölcsen kezelő felhasználók a terjesztői. Ez az a jelenség, mikor az ismerőseink fele megosztja a világvége jóslatokat, az ajándékként megnyerhető autókat, laptopokat, az Isaura felszabadítására indított harcot, és egyéb, különféle láncleveleket.
Holott a hoax-okat viszonylag könnyű felismerni, csak magunkban kell megtalálni a szándékot a kételkedésre. Ha ugyanis akarunk hinni az ilyen úton terjedő csodákban, akkor abban az esetben is megosztjuk a megnyerhető Ferrari masnis képét, ha a poszt végén az elindító odaírja: na, kíváncsi vagyok, ennek ma mennyien fognak bedőlni. Amit az ember nem akar meglátni, arra vak marad.
Ha azonban figyelmesen megnézzük ezeket a híreket, akkor feltűnik, hogy túl sok benne az ordítozás, vagyis a netes körökben kiabálásként értelmezendő nagybetűs írásmód és a túl sok felkiáltójel. Jellemzően katasztrofális a helyesírásuk és a stilisztika is, általában fáj a fülnek a fogalmazás módja. Mindig gyanakodjunk, ha a hír vagy a nyereményjáték túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, vagy nagyon a valóságtól elrugaszkodottnak tűnik. Ha gyanakodni kezdünk, akkor másoljuk a szöveg első sorát a böngésző keresőjébe, és keressünk rá. Általában már az első találati oldalon láthatunk olyan oldalakat, ahol már hoaxként tartják számon és meg is cáfolják az ilyen híreket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük