Kezdőlap » Betegségek » Mi az a gerincferdúlés ?

Mi az a gerincferdúlés ?

A gerincoszlop nyúlványai egyenes vonalban látható, tapintható. Gerincferdülés (helyesebben: gerincgörbület), ha ezek a nyúlványok valamelyike oldal felé – esetleg többszörösen is – eltérnek az egyenes vonaltól.

Nem tévesztendő össze ezzel a gerinc normális, kettős S alakú görbülete, (ami oldalról képzelhető el: a nyaki és az ágyéki szakaszon előrefelé, a háti szakaszon pedig hátrafelé domború a gerincoszlop.

Ez a szabályszerű, kettős hajlat a csecsemőkor után alakul ki.) A gerincferdülés igen gyakori betegség. A gyermek hátulról nézve, felszólítjuk, hogy domborítsa ki a hátát mint a cica, amikor haragszik, majd végigsimítjuk a nyúlványokon az ujjunkat: így igen jól szembetűnik az egyenestől való eltérés.

Oka többféle lehet. Kóros görbületet okozhat a rossz iskolapad, a helytelen ülés a padban. Nagyon rossz szokás, hogy kisiskolások aktatáskát hordanak, mert a többkilós, féloldali terhelés állandó, naponta ismétlődő kényszertartás, majd gerincferdülést okoz. Sokkal helyesebb a hátizsák, hátitáska használata, ami – szerencsére – ismét divatba jött. Eléggé gyakori, hogy az egyik alsó végtag 1-2 cm-rel rövidebb, emiatt a csípő ferdén áll, ezt természetesen megsínyli a gerincoszlop is, mert ki akarja egyenlíteni a ferdeséget. Teendő gyanú esetén ortopédiai szakvizsgálat szükséges.

A gyógyításban a gyógytorna, gyógytestnevelés igen hatásos lehet. A sportok közül csak azok ajánlhatók, amelyek nem okoznak féloldalas megterhelést. A talajtorna igen jó hatású. Előnyös azért is, mert bárhol végezhető. Súlyos deformitás esetén átmenetileg gipszágyban való alvás is szóba jöhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük