Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi az a fitoterápia?

Mi az a fitoterápia?

Manapság nagy hangsúly fektet mindenki a természetes gyógymódokra, a gyógynövények gyógyító erejére. Az első feljegyzéseket, a sumérok készítették, innen kezdődött a fitoterápia.

Az emberiség kezdetben a növényeket tápláléknak tekintette, de hamar rájöttek, hogy különböző betegségek ellenszereként is fogyasztható. Folyamatosan bővítette a tudásanyagot a gyógynövényekről és gyógyító hatásukról, így alakult ki a 21-dik század tudománya. Az elmúlt 100-150 évben a klasszikus gyógyszereket részesítették előnybe az emberek és az orvosok is. Viszont, a kémiai, vegyészeti úton előállított gyógyszereknek gyakran mellékhatásaik vannak, ezzel szemben a fitoterápia gyengéd, kímélő és sokszor megelőző megoldást kínál.

A fitoterápiás készítmények hatékonysága a kiválasztott és felhasznált növényeknek köszönhető. A gyógyszerészek meghatározzák a bennük lévő anyagokat, így könnyen beazonosíthatók. Ez alapján mindegyiket csoportba tudjuk sorolni. Fontos az ideális betakarítási idő, a legkedvezőbb termesztési eljárás, melyek a legalkalmasabb területek, éghajlati és talajviszonyok. Kulcsfontosságú, hogy a növénynek a lehető legnagyobb mennyiségű gyógyhatású hatóanyagot tartalmazó részét használjuk fel.

Sok növény több részében is található hatóanyag, de van olyan is amelyiknek csak egy részében. Míg régen a javasasszonyok és a kuruzslók ismerték és alkalmazták, ma már a fitoterápia vette át ezek helyét. Régen teákat főztek belőle, ami ma is hatásos, de időigényes. Rohanó világunkban fontos, hogy gyorsan, higiénikusan alkalmazhassuk. Erre valók az íztelen, könnyen lenyelhető kapszulák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tejsav okozza az izomlázat?

Sokak számára ismerős lehet a helyzet: végre rászántuk magunkat a rendszeres testmozgásra, felvesszük a futócipőt, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük