Kezdőlap » Látnivalók » Mi az egyiptomiak életadója? – A Nílus

Mi az egyiptomiak életadója? – A Nílus

A régi egyiptomiak számára a Nílus az újjászületés, és az örök élet jelképe. Sok-sok évszázadon át az ország erőforrása volt. A folyó partjai fentről nézve a termékenység egyetlen zöld szalagjának tűnnek, amint hosszan végigkígyózik a száraz sivatagon. A szalag Egyiptom, amelyet a Nílus jótékonysága teremtett meg, lehetővé tette a világ egyik nagy civilizációjának kialakulását.
A Nílus a világ leghosszabb folyója, az eredetétől a torkolatáig 6600 kilométer. Afrika mélyén erednek iker forrásai: a Fehér-Nílus, a Viktória tó folyóágaiból áramlik északra a szudáni Kartúmig ott egyesül a rövidebb, de jóval dúsabb vizű Kék-Nílussal. Találkozásuknál látható hogyan olvad össze az utóbbi kettő vize a Fehér-Nílus tiszta halványzöld vizével. Kartúmól tovább hömpölyög északra, Kairóig ahol két fő csatornára oszlik: az egyik körülbelül 64 kilométerre Port Szaidtól, Damiettánál ömlik a Földközi-tengerbe a másik Rashidig folyik, amelynek neve korábban Rosetta volt.
1799-ben itt találták meg a híressé vált rosettai követ, amelynek alapján Champollion végül is meg tudta fejteni az egyiptomi hieroglifikus írást.
A két ág körött terül a Nílus-delta, termékenyítő hordalékok által létrehozott, bő termést nyújtó mezőgazdasági vidék.
A Nílus mindig az egyiptomi élet középpontja volt, és az is maradt. Dús termést, halat és értékes papirusznádat adott, és vízi főútként szolgált.
A Nílus évszázadokon át Egyiptom életadó, közlekedési fő útvonala volt. Vize táplálta a földet, amelyen az ókori nagy civilizáció, aranyló templomai és piramisai épültek. A pálmasorokkal övezett partok között áramló folyó a múltba vezeti a mai látogatókat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük