Kezdőlap » Elektronika » Mi az a DSP ?

Mi az a DSP ?

A DSP a digital Sound Processor rövidítése. Amikor számítógéppel zenét szerkesztünk egy nem DSP-t használó szoftverrel, akkor a zene szerkesztő szoftver a számítógép processzorát használja.

Ez a processzor ugye nem végtelen, így az alkalmazások (pl. a VST plug-in-ek) számának növelésével a gép egyre lassul, majd akadozni kezd,végül megeshet, hogy lefagy. Ha DSP hangkártyát használunk, akkor a DSP kártyához gyártott, vagy a kártyával kompatibilis alkalmazások (plug-in-ek) nem a számítógép processzorából, hanem a hangkártya DSP-iből működnek. Így elég, ha a számítógép processzorából csak mondjuk egy cubase-t futtatunk, amit MIDI szekvenszerként használunk, ettől a számítógép nem nagyon fog akadozni. Hozzáteszem már léteznek olyan szekvenszerek is, amik DSP-ből futnak.

Tehát egy kellően erős rendszert kapunk, ha DSP-s hangkártyát használunk, és akkor a hangminőségről még nem is beszéltünk. Ugye nagyon sok modern hardver szintetizátor DSP-chipeket használ a hangok generálására (ez főként a virtuális-analóg szintetizátorokra jellemző). Ezek ugyan olyan chip-ek, mint amit ezekbe a hangkártyákba építenek, tehát a minősége is ugyan az. Ebből adódóan, ha DSP-s hangkártyát vásárolunk, az olyan, mint ha több hardver szintit vennénk, csak éppen számítógépes kezelőfelülettel. A minőség megmarad, a dinamikára nem lehet panaszunk, a generált jelek 60 Hz alatt sem halnak el. A DSP-s hangkártyák tehát a számítógépes és a hardveres (vasas) zenekészítés közti megoldást nyújtják. Persze nem mindegy, hogy milyen kártyát használunk, mert mindegyik kártya mást és mást nyújt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen a Kindle 4?

A technikai fejlődésben mindig sok a vita. Az e-book olvasókat sokat ellenzik, mert szerintük eltűnnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük