Kezdőlap » Betegségek » Mi az a diabétesz ?

Mi az a diabétesz ?

A vérben a cukor mennyisége alig ingadozóan állandó. Ha valamilyen zavar következtében a szabályozása csődöt mond és a vércukorszint emelkedik, cukorbetegségről, cukorbajról (diabétes mellitus) beszélünk.
Ez családokon belül halmozottabban előforduló, egész életre szóló állapot, amit csak rendszeres és állandó ellenőrzéssel, kezeléssel lehet egyensúlyban tartani. A gyermekkori cukorbaj nem azonos a felnőttkorival. Kezdeti tünetek: felkel figyelni, ha a gyermek váratlanul sokat iszik (emiatt esetleg bevizel), sokat eszik, (ennek ellenére esetleg fogyni kezd), a bőre sápadt, sárgás lesz, fáradékonnyá válik.

E betegség a gyermekkorban leginkább 3-4 és a 11-13 éves korban szokott kezdődni. A diabétesz bizonyítása eléggé egyszerű. A nagy mennyiségű vizeletben cukor található, emiatt a fajsúlya magas. A kóros cukoranyagcsere következtében rendszerint aceton is van a vizeletben. A vércukor a normális 5 helyett 8-10-15-re is emelkedhet. A teendők ilyen jelenségek esetén haladéktalanul orvoshoz kell vinni a gyereket, aki az említett vizsgálatokkal bizonyíthatja a betegséget.

Ezután kórházi vizsgálatok következnek, amelyek eredménye alapján megállapítják a diétát és a szükséges inzulin mennyiséget. A gyermekkori cukorbetegséget mindig inzulin injekciókkal kell kezelni, mert erre a tabletták hatástalanok. Meg kell tanítani a gyereknek az alacsony és túlzottan magas vércukor érezhető tüneteit, valamint arra, hogy képes legyen önmagát rendszeresen injekciózni. A cukorbeteg zsebében mindig legyen néhány kockacukor.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük