Kezdőlap » Növények » Mi az a bonchi és hogyan „készül”?

Mi az a bonchi és hogyan „készül”?

Nem éppen közismert tény, hogy eredeti hazájában a paprika (és a paradicsom is) évelő növény. Például a chilipaprika tövek mellett a díszparadicsomot sem kell év végén kidobni csak azért, mert „úgy szoktuk”.
Ha a paprika letermett, és úgy tűnik, kezdene tönkremenni, vegyük kezelésbe és alakítsuk át bonsai fává! A bonsai növények képzésének egyik alapvető tétele, hogy nem hagyunk elegendő helyet a növény gyökérzetének a fejlődéshez, ennek köszönhetően miniatürizálódik. A másik pedig, hogy állandóan metszeni kell a koránt, hogy kordában tartsuk az ágakat, a túl nagy leveleket pedig lecsípjük. Ez a chili esetében is nagyon jó technika, mivel ha egy frissen kihajtott nagy méretű levelet eltávolítunk, annak levélhónaljában több, de kisebb levélke kezd kihajtani. Bonsai nevelésekor ez előnyös, mert a korona dúsabb lesz tőle, a növény és a levelek egymáshoz való aránya pedig sokkal kiegyensúlyozottabb.

Első lépés tehát, hogy emeljük ki a chilit az eredeti edényéből. A gyökérzetet alaposan vágjuk vissza, majd ültessük el egy szűk és viszonylag lapos edénybe. Vízelvezető nyílása legyen, mert a pangó víz itt is rosszat tesz. A paprika lombrészét akár annyira is visszavághatjuk, hogy egyetlen 10-20 cm közötti kopasz törzset kapjunk. Nem kell aggódni, a növény rövidesen kihajt. A nemkívánatos helyeken, például túl alul előtörő hajtásokat törjük le ujjal, a fentieknél pedig a levelek méretét a korábban mondottak szerint alakítsuk. Ügyeljünk a folyamatos öntözésre, a kevés föld miatt hamar kiszáradhat! Ha minden rendben megy, rövidesen elkezd fásodni a bonchi törzsének az alja, és megjelennek az első virágok is. Beltéren, különösen télen ajánlatos kézzel végezni a beporzást, rovarokra ekkor már nemigen számíthatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bíboros kalapácscserje

Dél-Amerika trópusi éghajlatú tájairól származó cserje. A burgonyafélék családjába tartozó, fagyérzékeny, virágos növény. Üvegházakban és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük