Kezdőlap » Divat és szépség » Mi az a bijoux?

Mi az a bijoux?

A bizsu francia eredetű szó, olyan ékszert takar, amely nem nemesfémből vagy drágakövekből készül. Hogy mennyire tekintik elfogadottnak, az – sajnos – társaságok, munkakörök, fizetési kategóriák függvénye. Általában a bizsukat két kategóriába szokás sorolni. Vannak azok a kevésbé tartós, viszont modern anyagokból készült darabok, amelyek direkt az aktuális divat kiszolgálására készültek, ezek közt kevés az olyan darab, amire az ember három-négy év múlva is azt mondaná, hogy felveszi, és vannak azok, amelyek valamilyen klasszikus jellegű alapanyagokból készültek hagyományos vagy modern motívumokkal. Előbbiek alapanyaga tipikusan a műanyag, strasszkő, csiszolt üvegdarabok, gyöngyök.

Utóbbiak fából, bambuszból, bronzból, rézből, sőt vasból, alumíniumból, féldrágakövekből és drágakőnek nem minősülő ásványokból készülnek. Anyaguknál fogva eleve kevésbé színes kivitelűek, mint a most divatos erős, sokszor neonszínekben tündöklő műanyag ékszerek. Természetesen ezek sem rosszak, árban is gyakran hasonló kategóriában mozognak, sőt még az ezüst ékszerek is ebbe az árfekvésbe sorolhatóak, leginkább arról van szó, hogy más korosztály érdeklődik irántuk.

A fiatalok szívesen élik ki lendületes és színes természetüket hasonlóan színes ékszerekkel, míg a kicsit idősebb vagy konzervatívabb nők inkább a fém és ásvány bizsukat kedvelik.
Utóbbiak szentimentálisabb verziója az antik ékszer. Sokan kifejezetten olyan bizsukat keresnek, amelyek használtak, esetleg egy bizonyos divatkorszakban készült darabok. Ezeket angol nyelven vintage kategóriaként lehet megvásárolni, és a koruk sokszor bizony növeli az értéküket.
Tulajdonképpen egy harmadik kategóriának tekinthetjük mind megbecsültségben mind árfekvésben a képzőművészeti jellegű ékszereket. Ott van például az a kerámia ékszer kollekció, amelyet a Zsolnay művésze készített, és a legkevésbé sem lehet sem olcsónak, sem igénytelennek nevezni, mégsem nemesfémből készült, tehát szigorúan véve bizsu.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ápolási tippek a feszes dekoltázsért

A dekoltázs bőrét a mellizmot edző gyakorlatokkal, illetve a megfelelő ápolással is feszesebbé tehetjük. Az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük