Kezdőlap » Betegségek » Mi az a basalioma?

Mi az a basalioma?

A basalioma a leggyakoribb rosszindulatú bőrrák típus a magyarországi népesség körében. Szerencsére a legtöbb esetben egyszerűen, műtéti eltávolítással gyógyítható is, mivel áttéteket nem képez, tehát nem terjed a testben (csak kialakul, majd növekszik), az elváltozás a kivágás után már nem okoz problémát.
Mivel igen lassan alakul ki, az ember hajlamos lehet hozzászokni a látványhoz, hogy a fura folt ott van valahol a bőrén. Jellemzően két típusa van, az enyhén kiemelkedő apró daganatféleség. Jellege miatt könnyen nézhető például makacsabb, kisebesedett pattanásnak is. A másik változata inkább horpadásra emlékeztet, rózsaszín folt, ami a szélek felé terjed, a közepe pedig kiszárad, hámlik. Fájdalmat, vagy egyéb kellemetlenséget nem okoz, legfeljebb a szem, száj környékén, ahol kifejezetten “útban” lehet.
Kialakulásáért általában a különféle káros fényhatásokat szokták okolni: túl sok napozás, különösen a veszélyesebb déli időszakban, túl sok UVB sugárzás, szolárium, röntgensugárzás. Emiatt a megjelenés helye általában az arc, nyak, dekoltázs, a hát felső része, tehát ahol az ember a legtöbb fényhatásnak lehet kitéve.
Gyógyítására a legjobb a sebészeti kivágás, amit ma már egynapos sebészet keretében is könnyen elvégeznek. Ahhoz, hogy ne okozzon túl nagy sebet a kezelés, illetve ne érintsen a basalioma túl nagy területet, érdemes figyelni a bőrt, főleg annak, aki amúgy is sokat napozik. Ha gyanús foltot látunk, forduljunk vele bőrgyógyászhoz, még akkor is, ha jelentéktelennek tűnik, és úgy emlékszünk, hogy mindig is ott volt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi is az a klón és klónozás az élőlényeknél

Ha tápközegben egyetlen sejt sorozatosan osztódik és leánysejteket képez, akkor azonos sejtek képződnek,például ha ugyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük