Kezdőlap » Kert » Mi az az úszótó?

Mi az az úszótó?

Az úszótó egy speciális kerti tó típus. Lényege, hogy egyesíti magában a klasszikus, növényes kerti tavat, valamint az úszómedencét. Lényegében úgy néz ki, hogy a tó egy jelentős része jóval mélyebb, mint a növényes területek, és a vízben semmibe sem ütközünk bele, sem növényekbe, sem kőbe, vagy vízköpőbe, tehát kényelmesen lehet benne úszkálni.
Előnye, hogy nagyon természetközeli élményt nyújt, hátránya, hogy a nagy vízmennyiség ellenére is nehéz a tökéletes egyensúlyt fenntartani a tóban, ugyanis itt nemcsak arról van szó, hogy a növények és állatok számára megfelelően tiszta legyen a víz, hanem a medence részre nem kerülhet föld vagy iszap, növényi maradványok, hínár, és az algásodást is teljes mértékben meg kell szüntetni, ami roppant nehéz feladat. A cél, hogy az úszás kellemes élményét ne rontsa el, hogy utána azzal szembesül az ember, hogy mit kell kimosnia a fürdőruhából.
A két zónát viszont feltétlen szükséges összekapcsolni, a víznek át kell járnia a medence és a növényesített rész között, mivel a medencében lévő vizet a növények tisztítják meg a szennyeződésektől. Ezt a részt ezért azután, hogy beültették a növényeket a földbe, viszonylag vastagabb kavicsréteggel szokták borítani, ez sok iszapot megfog, szerencsére.
Persze így sem kell lemondanunk a virágosított, tavirózsás, lótuszos, vízililiomos kerti tóról, csak egyszerűen mélyebbre kell csinálni az egészet, hogy amellett, hogy biztosíthassuk a növekedéshez szükséges vízmagasságot, amellett a két terület közötti elválasztó rész is megfelelően magas legyen.
Az úszótavat a megfelelő egyensúly kialakításának nehézsége miatt feltétlenül érdemes szakemberrel terveztetni és építtetni, valamint a megfelelő technikai eszközöket, például iszapszívót beszerezni a karbantartásához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük