Kezdőlap » Hardver » Mi is az az USB?

Mi is az az USB?

Mindennap találkozunk vele, de gondolom kevesen tudják, hogy a magyar neve: Univerzális soros busz. Hát mi is ez az okos dolog, és ki találta?

AZ USB szabványt 1994-ben kezdte el fejleszteni néhány “kis” vállalat (HP, Intel, LSI, Microsoft, NEC Corporation, ST-Ericsson). Sikerét a platform függetlenségnek és a “Plug and Play” (szó szerint “Csatlakoztasd és Játsz” – annyit tesz, hogy különösebb telepítés folyamat nélkül használható a hardver) technológiának köszönheti javarészt.

Megjelenése óta több változatot is készítettek. USB 1.0/1.1/2.0/3.0. Valójában először csak az 1.1 terjedt el, mivel az 1.0 programozása során valami hiba miatt nem működött megfelelően. De az igazi áttörést a 2.0-s széria hozta a maga hatalmas sebesség növelésével. Manapság ezt használják a legtöbben. A 3.0-s verzió még csak napjainkban éledezik, már meglehet találni egy-egy eszközben, előnye a megnövelt sebesség és a kompatibilitás az előző csatlakozókkal.

4 féle csatlakozóval találkozhatunk, közülük az emberek 89% szerint 3 nem USB.
USB-A: Egyszerű USB
USB-B: Nyomtatóknál használják főképp. Jellegzetes négyzet alakú levágott sarkakkal.
USB-miniB: Fényképezőgépek használják a kis helyigény miatt.
USB-mikroB: Az Európában szabványosított új mobiltelefonok töltő csatlakozója már ilyen

Természetes a sebességben is különbségek vannak a különböző verziók között. Az USB 1.1 a maga nevében maximum 12 Mbps-re, míg az USB 2.0, 480 Mbps sebességre képes. De mind a kettő elmarad az USB 3.0, 5 Gbps-s hihetetlen gyorsaságától.

Végezetül hol is használjuk mi ezt? Szinte mindenhol: adattárolók (pendrive, külső meghajtók), webkamera, kamera, fényképezőgép, nyomtató, scanner, hangeszközök, egér, billentyűzet, hálózati adapterek, infra-, bluetooth adapter, stb… Végeláthatatlan lehetne folytatni. Hisz elgondolkodhatnánk mi is lenne USB nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen eszköz a TP-LINK TL-WR740N-es router?

Ma már ugye mindenhol számítástechnika vesz körül minket. Már természetes, hogy akárhol vagyunk, mindig találunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük