Kezdőlap » Betegségek » Mi az az ugató köhögés ?

Mi az az ugató köhögés ?

Éjszaka, roham szerűen jelentkezik. Ijesztő és esetleg valóban veszélyessé váló betegség. Tünetei eléggé gyakori, hogy kisgyermek éjszaka, leginkább éjfél és 3-4 óra között, felriad, fuldokolva, ugató hangon köhög, majd esetleg teljesen hangtalanná válik, levegő után kapkod, rémülten kapálódzik, sír, esetleg elkékül.

Az állapot annyira riasztó, hogy a beteget is, szüleit is halálfélelem keríti hatalmába. Oka a hangszalagok és a hangszalag alatti területek hirtelen duzzanata, ami többé-kevésbé elzárja a levegő, a légzés útját. Elsősegély: pokrócba csavarjuk a gyermeket és kinyitjuk az ablakot, hogy hűvös levegőt lélegezhessen be.

Ez könnyen sikerülhet, mert az állkrupp télen, vagy késő ősszel, kora tavasszal szokott jelentkezni. Ha van kéznél, akkor 1-3 éves kor között fél, idősebb gyermeknek egy Pipolphen kúpot kell benyomni a végbélbe. Orvost (orvosi ügyeletet) kell hívni. Ha a tünetek súlyosbodnak, teljes hangtalanság, elkékülés mutatkozik, vagy a légszomj nem szűnik, a gyermeket sürgősen kórházba kell vinni. Csak olyan kórház jöhet számításba, ahol légzési zavarok kezelésére fel vannak szerelve, készülve. Ilyenek általában a fertőzőbeteg kórházak, bár a pszeudokrupp (álkrupp) nem ragályos betegség. Vannak gyerekek, akikben ismételten előfordul álkrupp. Ha azt tapasztaljuk, hogy ezek az ismételt rohamok enyhébb formában zajlanak le és 10-20 perc alatt megszűnnek, nem feltétlenül muszáj a gyermeket mindig kórházba szállítani. Tapasztalt szülők ilyenkor beadják a mindig kéznél tartott Pipolphent.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük