Kezdőlap » Betegségek » Mi az az övsömör?

Mi az az övsömör?

Furcsa nevű betegség az övsömör és sokan amikor meghallják ezt a szót, nem tudják mihez kötni. Igen ijesztő betegség pont a megfoghatatlansága miatt, kevesen találkoznak vele – szerencsére – és így ha felbukkan a családban, baráti körben, akkor hirtelen nem tudjuk hova tenni az egészet.

Az övsömör egy igen fájdalmas és kellemetlen betegség, amely attól függően, hogy hol alakul ki a a test részén igen veszélyes is tud lenni. A nevével ellentétben nem csak övtájékon, de más testtájakon is találkozhatunk vele. A betegséget piros, növekvő, viszkető és közben igencsak fájó hólyagok jellemzik a test egy meghatározott területén. A nevét onnan kapta, hogy igen gyakran a derék tájon alakul ki, azonban más felületeken is megjelenhet.

Rendkívül kellemetlen betegség, amely nehezen múlik el. Nem köthető se korhoz, se nemhez a megjelenése és védekezni sem lehet ellene. Az övsömör azoknál alakulhat ki, akik már átestek a bárányhimlőn. A szakorvos pontosan el tudja magyarázni, hogy ez miért is van így. Csak akik átestek a bárányhimlőn, azoknál jelenhet meg a betegség.

Első tünetekként a későbbi hólyagok helye kezd el fájni és viszketni, ami még nem jár fizikai tünetekkel. Néhány órán, napon belül megjelennek a piros foltok, majd hólyagok, amik nagyon fájdalmasak. Így az alvást, ha olyan területre esnek igencsak befolyásolhatják. Gyermekek esetében a legnehezebb ezt kezelni, hiszen ők nehezebb uralkodnak magukon és nem is értik, hogy miért nem múlik el a fájdalom.

Fontos, hogy minél előbb forduljunk orvoshoz: a betegség csak gyógyszerrel gyógyítható, amik ára igen borsos. De muszáj beszedni és végigcsinálni a kúrát, ami kenőcsből és antibiotikumból áll, mert súlyos szövődmények léphetnek fel: például ha a szem környékén jönnek ki a tünetek, akkor akár a látásunk is veszélybe kerülhet egy enyhe vagy nem megfelelő kezelés esetén.

Figyeljünk az egészségünkre és ne vegyük félvállról az övsömört!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi az a PCOS?

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma a statisztikák szerint a nők 5-10%-át érinti. Bár …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük