Kezdőlap » Lakberendezés » Mi az az orangerie?

Mi az az orangerie?

Az orangerie francia szó, magyarra narancsházként fordíthatjuk. Funkciójában hasonlít a pálmaházakra, de egyben egyfajta lakberendezési stílus is tartozik hozzá.
A kialakítás lényege az épület déli fekvésű oldalán egy nagy, növények számára fenntartott, elkülönített tér létrehozása – akár beépített verandaként. Jellemzője a letisztult színek, mint a fehér fal és a barna vagy fehér fa deszkapadló (vagy ilyen hatású laminált padló), nagyon sok magas, keskeny franciaablak, hogy minél több fény és meleg juthasson a helyiségbe. A bútorokra a 18. század vége, 19. század eleje stílusa jellemző, és szinte láthatjuk is az előkelő hölgyeket, ahogy a termő narancs-és citromfák, hajtatott jácintok, kávé- és kakaófák, stb. között a kis kerek asztalkánál ülve teáznak, kártyáznak.
Manapság is kialakíthatunk hasonló helyiséget a házunkban, a legjobb megoldás tényleg a terasz beépítése. Ha még csak most állunk teraszépítés előtt, akkor érdemes lehet kifejezetten ilyen céllal nekiállni. Ilyen helyen gond nélkül áttelelhetnek a fagyérzékeny növények, a ház megfelelő helyén elhelyezett, a lakással közvetlenül egybenyitható üvegezett veranda vagy nagy ablakokkal ellátott orangerie még fűti is a lakást.
Az üvegtáblák begyűjtik és benntartják a nap melegét. Ilyen körülmények között karácsony tájára beérhetnek a citrusfélék. A vágott karácsonyfa is egy kicsit tovább bírja, ha a narancsház kicsit hűvösebb klímájában állítjuk fel, a ládás fenyőknek pedig egyenesen tökéletes lehet a klíma. Napsütéses időben télen az ablakokon beözönlő fényben akár még napozni is lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük