Kezdőlap » Látnivalók » Mi az az ISON?

Mi az az ISON?

Az ISON a C/2012 S1 jelű üstökös kimondhatóbb neve, ez a rövidítés egyébként annak az oroszországi szervezetnek a neve, ahol az üstököst először észlelték. Különlegessége, hogy rendkívüli távolságból érkezett, a Naprendszer határán lévő Oort-felhőből, ami kb. félúton van a legközelebbi csillag felé, útja tehát nagyon hosszú volt. Valószínű is, hogy most először érkezett, és soha többet nem is fog visszatérni.
Pályája nagyon érdekes, mert nagyon távolról jött, de a Napot nagyon közelről kerüli meg, mindössze a Nap középpontjától 1,8 millió kilométerre fog elhaladni. Ez az esemény 2013. november 28-án fog megtörténni, és a csillagászok és megfigyelők egy jelentős része szerint nagyon valószínű, hogy az üstökös magja nem fogja bírni a rendkívüli megpróbáltatást, és darabokra hullik. Amennyiben azonban túléli a találkozást, távolodóban rendkívül látványos üstökösként fog megjelenni, máris úgy emlegetik, mint az évszázad üstököse. Nem mellesleg most is megfigyelhető, csak a távolság miatt még elég halvány, de hajnalban látható december közepétől kezdve a keleti égen szemmel is. Amatőr csillagászok is rengeteg tökéletes fotót készítettek róla már eddig is, ha szerencsénk lesz, és lesz akkoriban néhány tiszta időjárású nap, még egyszerű eszközökkel is meg lehet majd örökíteni.
Miután megkerüli a Napot, az üstökös kifényesedik, számítások szerint a fényessége a legjobb esetben nemcsak negatív magnitúdóba kerül, hanem akár a teliholdét is megközelítheti.
Érdekesség, hogy a Föld január közepén fogja keresztezni az üstökös pályáját, ahol a magból kidobódott sok törmelékdarabbal találkozunk, ezek pedig jelentős meteorzáport okozhatnak, ami szintén szép látványnak ígérkezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edinburgh vára – A skót szimbólum

Edinburgh városa felett egy sziklán emelkedik Skócia szimbóluma, Edinburgh vára. A kastély három részből áll. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük