Kezdőlap » Autó » Mi az az intercooler?

Mi az az intercooler?

A szó maga: intercooler – egy angol szó , jelentése közbenső hűtő. A név elég sokat elárul a szerkezet fő funkciójáról. Alapvetően levegő hűtésről van szó. Ezt az eszközt elsőként a turbótöltésű tehergépkocsik, kamionok motorjában alkalmazták. Később azonban, ahogy a dízel technológia egyre inkább teret nyert a személygépkocsi gyártás területén, itt is megjelent, s ma már elképzelhetetlen magas hatásfokú turbótöltős dízelmotor enélkül a kis elem nélkül.
Működési elve a következő: Az orvosolandó alapprobléma abból adódik, hogy a dízelmotor turbótöltőjén átpréselt levegő a megnövekedett nyomás következtében felmelegszik. Ennek következtében a gáz kitágul, azaz fajlagosan a térfogategységre eső oxigén molekulák száma lecsökken, vagyis térfogategységre eső levegőben kevesebb üzemanyag tud optimálisan elégni. A motorban viszont a lökettérfogat által meghatározott mennyiségű levegő fér el. Ezért aztán az adott nyomásra összenyomott levegő által szállított oxigén mennyiségét úgy tudjuk megnövelni, hogy a nyomás megtartása mellett a gázkeverék hőmérsékletét csökkentjük. Ezt a feladatot végzi el tulajdonképpen az intercooler.
Szerkezetileg a turbótöltő után a motor hűtőberendezése elé szerelt kisméretű hűtőpanel látja el a hőcserélő szerepet.

Ezután a lehűtött, oxigénben dúsabb levegő bekerül a motor tűzterébe és a befecskendezett üzemanyag ennek következtében nagyobb hatásfokkal ég el, mint visszahűtés nélküli levegő betáplálás esetén. Az intercooler ezért bár szerkezetileg elkülönül a turbótöltőtől, a technikai szempontból annak elengedhetetlen eleméről beszélhetünk.

Két fő fajtája létezik. Szerkezetileg a legegyszerűbb, hatékonyságában azonban korlátozott a levegő-levegő hőcserélővel ellátott rendszer, ahol a töltőlevegő visszahűtését a menetszél által szolgáltatott hőátviteli folyamat biztosítja.
Nagyobb hatékonyságú a levegő-víz hőcserélős rendszer, amelynél a töltőlevegő hűtését egy önálló víz oldallal rendelkező hűtőkör végzi. Itt a vízoldali magasabb hőátviteli tényező miatt jelentősebb hűtésteljesítmény érhető el.
Az intercooler nem megfelelő működése esetén a motor jelentős teljesítményvesztést és hatásfokcsökkenést szenved.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük