Kezdőlap » Baba-mama » Mi az az igény szerinti hozzátáplálás?

Mi az az igény szerinti hozzátáplálás?

Ideális esetben gyermekünk az első hat hónapban kizárólag anyatejes táplálást kap. Az első félévben nincs is másra szüksége a csecsemőknek (kivéve szükség esetén az anyatej pótló tápszert), éretlen emésztésük nem is lenne képes feldolgozni más tápanyagokat. Hat hónapos kortól kezdve azonban fokozatosan bevezethetjük az új ízeket. Általában ez pürék, pépek formájában történik meg, azonban lehetőségünk van az igény szerinti hozzátáplálás (baby-led weaning – BLW) elveit is alkalmazni. De mi is ez a BLW?

Az igény szerinti hozzátáplálás során engedjük, hogy a baba határozza meg az étkezés ritmusát, mivel a püréket kihagyva azonnal szilárd táplálékkal kínáljuk őt. Ez a módszer elsősorban a babák kíváncsiságára épít, hiszen minden kisgyermek érdeklődéssel veszi kézbe, majd szájba az elé kerülő tárgyakat. Így az étkezések során az új ételek bevezetése elsősorban a baba motivációján és érdeklődésén múlik, nem pedig az éhségérzeten. Hogy miért is jó ez?

Az önállóan étkező és az újonnan bevezetésre kerülő ételeket egyedül (természetesen végig szülői felügyelet mellett!) felfedező babák általában többféle ételt elfogadnak, mint a püré állagú ételekkel táplált társaik. Ennek oka valószínűleg, hogy az ízek mellett az ételek egyéb fizikai jellegzetességét is megtapasztalhatják: a tapintásukat, a textúrájukat, a színűket, a tényleges méretüket és alakjukat. Emellett lehetőségük van arra, hogy szelektálják a különböző harapnivalókat, mégis bátran kipróbáljanak új dolgokat. Ebben az esetben jobban elkülönülnek a különböző ételek, hiszen a pürékben gyakran össze vannak keverve a különböző hozzávalók.

Így amellett, hogy nem kell külön főzni és pépesíteni a gyermekünknek, egy az ételek iránt sokkal nyitottabb babát kapunk, aki – ha megfelelő választékot kínálunk számára – egészséges étkezési szokásokkal cseperedik fel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük