Kezdőlap » Karrier » Mi az az Erasmus-program?

Mi az az Erasmus-program?

Az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja az Erasmus. A program a neves filozófusról, teológusról, humanistáról, Rotterdami Erasmusról (1465-1536) kapta a nevét. 1987-es indulását követően egészen mostanáig közel 2,3 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő szerte Európában.

Az ösztöndíjra egyetemista diákok pályázhatnak. Ehhez nincs másra szükség, mint kellő elszántságra, motivációra, és jó tanulmányi átlagra. Mivel elég sikeres a program, sok a jelentkező, így nagy a konkurencia, akivel meg kell küzdenie a jelentkezőknek. A vállalkozó szellemű fiataloknak egy pályázati űrlapot kell kitölteni, amihez mellékelni kell az indexük fénymásolatát, az idegen nyelv-ismeretüket igazoló bizonyítványok fénymásolatát, továbbá írniuk kell egy motivációs levelet. Az elbírálásban előnyt jelent, ha valaki aktív társadalmi és közösségi életet él, vagy ha tanulmányi versenyen, vagy egyéb megmérettetéseken eredményesen szerepelt.
A kiválasztottak 4-5-6 hónapot, vagy akár egy teljes tanévet tölthetnek el egy külföldi egyetemen, hogy ott tanulmányokat folytassanak. A másik opció, hogy szakmai gyakorlat elvégzése céljából nyújt be valaki pályázatot, amit egy általa kiválasztott külföldi városban tölthet le.

Hogy ki milyen országba, és ott melyik város egyetemére pályázhat, az attól függ, hogy az egyetemének mely másik intézményekkel van kapcsolata. De a programban részt vesz minden uniós állam, sőt, azon kívül Norvégia, Izland, Liechtenstein, Törökország és Horvátország is. A kint töltött időtartamra ösztöndíjat kapnak az Erasmusos diákok, amiből a mindennapi életet és a szállást kell fedezniük. Ennek minimum összege havi 200 euro, de egyetemenként és országonként is eltérő lehet.

Mivel lesz gazdagabb az, aki részt vesz a programban? Új ismerősökkel, barátokkal, hihetetlen élményekkel, kalandokkal. Próbára teheti idegen nyelv-ismeretét, önállóbbá válhat, világot láthat. Az egykori Erasmus hallgatók bevallása szerint az Erasmus tapasztalat az álláskeresést is megkönnyítette számukra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük