Kezdőlap » Jog » Mi az az engedményezés?

Mi az az engedményezés?

Az engedményezés szóval a legtöbb ember csak akkor találkozik, amikor valamilyen kisebb összegű, nem törlesztett tartozása a követelőtől (rendszerint közműcégek, szolgáltatók, kisebb, ingatlanfedezet nélküli hitelek, kölcsönök, stb.) átkerül egy behajtócéghez. A követelő logikus gazdasági megfontolásból engedményezi az összeget, azaz a névértékénél alacsonyabb áron eladja a követelést a behajtócégnek. Például egy mobilszolgáltatónak nem éri meg költségekkel járó eljárást indítania a maximum 10-20.000 forintos tartozások miatt. Ehelyett eladja őket a névértékük feléért a behajtónak, és valószínűleg az esetek többségében még így is jól jár.
Mi a következménye az engedményezésnek az adósra? Az adós tartozását, kötelezettségét tulajdonképpen nem érinti, az engedményes nem számolhat fel nagyobb költségeket, kamatokat, mint ami az eredeti szerződésben is volt. Célszerű, hogy az adós tudomást szerezzen a műveletről. Ha az engedményes, vagy más személy értesíti, akkor az engedményes kezéhez is teljesíthet, de amíg az engedményezés tényét az engedményező, tehát a követelés eredeti jogosultja nem igazolja, addig ezt csak a saját veszélyére teheti, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bemondásra elhiszi az illető egy vadidegennek, hogy az jogosan tart igényt a pénzére. Ésszerű esetben tehát a követelés jogosságának utána kell járni, amíg ez nem történik meg, addig az eredeti, engedményező személy kezéhez is teljesítéséhez (az pedig majd kezesként felel az engedményes felé, de ez az adóst már nem fogja érinteni). Ha az engedményező hivatalosan is értesítette az adóst, akkor a teljesítés már csak az engedményes felé lehetséges.

A különbség abban, hogy mit követelhet az engedményes, tulajdonképpen nulla, a legnagyobb ok, amiért megéri neki ezzel foglalkozni, az az, hogy a stílusából adódóan többen fizetnek, mint az eredeti követelőnek. A behajtócégek ugyanis meglehetősen agresszívan, a jogszabályi kereteket a végletekig kicentizve, kicsi híján a zaklatásig elmenve keresik az ügyfelet, és szólítják fel a tartozása megfizetésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük