Kezdőlap » Álláskeresés » Mi az az egyszerűsített foglalkoztatás?

Mi az az egyszerűsített foglalkoztatás?

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy viszonylag új szabályosított formája az alkalmi munkavállalásnak. Lényege, hogy bizonyos bejelentéssel és adózással kapcsolatos kedvezményeket nyújt a munkáltatónak és a munkavállalónak is arra az esetre, ha csak ideiglenesen néhány napra, vagy rendszeresen, de csak a hónap bizonyos napjain, esetleg rendszertelenül, összevissza lenne szükség plusz munkásra.
Ez azt jelenti a munkavállaló szempontjából, hogy alkalmi munka esetén ugyanannál a munkáltatónál egy hónapban összesen maximum 15 naptári napon dolgozhat (függetlenül attól, hogy ez hány órás munkanapokkal jár), viszont több különböző munkáltató is alkalmazhatja őt egyszerűsítve, tehát egyszerre akár 4-5 helyen is dolgozhat, ha ügyesen összeszervezi, sőt egy nap több helyre is mehet dolgozni (pl. délelőtt-délután, stb.). Egyben arra is ügyelni kell, hogy összefüggően maximum egymást követő öt napot, a teljes naptári évben pedig összesen maximum 90 napot dolgozhat ugyanannál a munkáltatónál. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a havi maximum napok nincsenek megszabva, csak az, hogy a naptári éven belül maximum 120 napot dolgozhat az adott munkáltatónál.
A munkáltató közteherviselése is egyszerűsített, naptári naponként és személyenként idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint, filmstatisztáknál 3000 forint, függetlenül a kifizetett bértől.
A munkavállalónak kifizetett bér ezek után már nettónak minősül, tehát a munkavállalónak nem kell további adót befizetnie. Kivétel ez alól az úgynevezett keretösszeg átlépése után fizetendő szja. A napi keretösszeg 2013. 4280 ft/nap volt. Amennyiben a naptári év végén a munkavállaló összeszámolja az egyszerűsített foglalkoztatásban töltött napjait, valamint a csak ez után kapott fizetését és átlagot számol, akkor a napi átlag 4280 ft fölé eső része után kell jövedelemadót fizetnie az egyébként szokásos szja számítás szerint. Tehát ha valaki átlagosan 4500 forintot keresett 100 munkanappal, akkor összesen 23.000 forint után kell szja-t fizetnie.
Fontos tudni, hogy az egyszerűsített foglalkoztatást a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati időbe beleszámítják, egészségügyi biztosítási alapot viszont nem képez! Ez idő alatt tehát csekken kell egyénileg befizetni a havi biztosítási díjat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük