Kezdőlap » Étel » Mi az az articsóka?

Mi az az articsóka?

Az articsóka egy évelő, Észak-Afrikából származó, nagyon dekoratív növény. Rendkívül hasznos a kertbe ültetni, mert mind a leveleivel, mind a virágaival csodásan díszít, a még ki nem nyílt bimbók vastag, húsos, zöld sziromlevelei pedig főzve, párolva nagyon ízletesek, a mediterrán és francia konyhaművészet egyik alapvető alapanyagát, zöldségtípusát adják.
A növény levelei tőlevélrózsából nőnek ki, hosszúak, akár 70-80 cm-esek lehetnek, erősen cakkos a szélük, végük lándzsás, színük ezüstös, és enyhén szőrös, bolyhos hatású. Ha kb. 50 cm-enként ültetünk egy-egy növényt, akkor nagyon szép sövényszerűséget is kialakíthatunk belőle. Virágja hatalmas, erős kék színű, megjelenésében hasonlít a többi bogáncsféléhez, például a szamárbogáncshoz.
Ha virágait még kinyílás előtt szedjük, a zsenge, kb. férfiökölnyi bimbókat megehetjük. Ehhez főzzük vagy pároljuk meg a bimbókat, készítsünk hozzá valamilyen sűrű szószt, amibe mártogathatjuk, mint például a majonéz vagy a tartár. Nem ehető a virág teljes szirma, a fogyasztáshoz az egyes sziromleveleket letörjük, a tövénél, ahol egy kicsit fehéres, belemártjuk a szószba a levél hegyénél fogva, majd leharapjuk az alsó, puha részt a sziromról. Sajnos nagyon kevés rajta a fogyasztható rész, íze viszont igen markáns, erős, ezért nem igényel belőle sokat az ember.
Gyógyhatását is ki szokták használni, ami azt illeti, már az ókori görögök és rómaiak is afrodiziákus hatást tulajdonítottak neki, habár ezt sosem sikerült igazolni. A levelében lévő hatóanyagok májtisztító és epehajtó hatásúak, jót tesznek az emésztésnek, koleszterinszintje pedig alacsony.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk tejfölös csirkepaprikást?

A tejfölös csirkepaprikás elkészítési ideje 50 perc így akár munkából hazaérve is készíthetjük, amíg fől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük