Kezdőlap » Betegségek » Mi az az angolkór és mit tehetünk ellene?

Mi az az angolkór és mit tehetünk ellene?

Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne találkozott volna az angolkór nevezetű betegséggel, más néven a csontlágyulással. Nem egy gyakori betegség, azonban gyorsan kialakulhat a nem megfelelő odafigyelés esetén. Gyermekeknél és felnőtteknél is megfigyelhető az angolkór, azonban ez inkább a fiatal korosztályt veszélyezteti.

Az angolkórt a szervezetben a D vitamin hiánya váltja ki, jellemzően a fiatal, növekvő szervezetben. Itt a D vitamin hiánya következtében kalcium- és foszforanyagcsere zavar jelenik meg.

Az angolkór jellemző tünete az, hogy a végtagcsontok a nem megfelelő kalcium mennyiség hatására meghajlanak. Ez azért alakul ki, mert a nem megfelelő D vitamin maga után vonja a nem megfelelő kalcium mennyiséget is. Nagyon súlyos esetben ha a vérben is kevés a kalcium az görcsrohamokat idézhet elő.

Ez a betegség igen könnyen megelőzhető, azonban ha már fennállnak a tünetek és nem kezelik megfelelően a pácienst, akkor törpenövés, a mellkas deformálódása, pókhas, a medence deformálódása illetve görbe láb alakul ki.

Mint már említve volt a csontlágyulást a D vitamin hiánya okozza, amelynek bekövetkezéséhez nagy mértékben hozzájárul ha, az illetőnek táplálkozási vagy felszívódási, anyagcsere zavarai vannak.

Az angolkór ellen lehet védekezni és megelőző lépéseket tenni, anyák esetében a terhesség utolsó tizenkét hetében és a szoptatás alatt is D vitamin szedése ajánlott, csecsemőknél az első egy évben pedig mesterséges úton is lehet pótolni a vitaminokat, ezekre az esetekre már számtalan készítmény létezik. Fontos még a természetes napfényen való tartózkodás illetve a rendszeres testmozgás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük