Kezdőlap » Karrier » Mi is az az andragógia?

Mi is az az andragógia?

Az andragógia hazánkban is egyre elterjedtebb, azonban aki soha életében nem találkozott még vele, nem tudja, mi is az. Rengetegen összekeverik az antropológiával, vagy esetleg annyit tudnak róla, hogy „rendezvényszervezés”, ami nem egészen igaz. Az andragógia előzményei egészen az ókori görögökig tehető vissza, amikor a filozófusok neveléstudományában megjelent az emberek egész életen át történő fejlődésének igénye. A szó hasonló a pedagógiához, amely a gyermekek nevelésével, fejlődésével foglalkozó tudomány. Az andragógia ennek mintájára lett létrehozva, amelyet szintén a görögök alkottak meg: az „aner, androsz” és az „agoge” szavak összekovácsolásával jött létre, melyek jelentése külön-külön „felnőtt ember” és „vezetés”, ennek eredményeképpen az andragógia szó szerinti fordítása a „felnőttvezetés”. Fogalmát először Alexander Kapp német középiskolai tanár használta 1833-ban, de a kifejezés ekkor még nem honosodott meg.

Sokan nem tartották célszerűnek egy különálló fogalom kialakítását erre a területre. Ilyen volt például Herbart német filozófus, aki szerint az andragógia a pedagógia része, nem pedig egy független tudomány. Ez egyfelől igaznak is mondható, hiszen maga az andragógia is oktatás, nevelés, azonban elkülönül egymástól a gyermekek tanítása és a felnőttek tanítása. Nem lehet a két korosztályt egy kalap alá venni, hiszen sok felnőttnek nem a tanulás a fő tevékenysége, míg egy gyermeknek igen.

A huszadik században egyre gyakrabban használták a kifejezést. 1921-ben Eugen Rosenstock újra alkalmazni kezdte, majd 1951-ben Heinrich Hanselmann-nak sikerült feltárnia az andragógia pedagógiától eltérő sajátos vonásait. Ezt követően már máshol is elterjedt a kifejezés használata. Hazánkban Durkó Mátyás honosította meg. Jelenleg az antropagógia,embernevelés tudományába tartozik, amelynek három felosztását különböztették meg: pedagógia – gyermekek nevelése és tanítása –, andragógia – felnőttnevelés és felnőttképzés –, és végül a gerontagógia – az öregekkel való pedagógiai foglalkozás. Ennek következtében sikerült világossá tenni, hogy valójában hova is sorolható be ez az elnevezés, és mivel is foglalkozik igazán ez a terület.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Emberek és robotok

Már az 1970-es években, amikor megjelentek a számítógépes vezérlésre épülő gépek a gyártásban, előre vetítette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük