Kezdőlap » Betegségek » Mi az az afta?

Mi az az afta?

Akinek már volt, az tudja, hogy fájdalmas és bizonyos időközönként kiújulásra alkalmas
, gyerekeknél is előfordul, akár fogmosáskor keletkező szájnyálkahártya sérülés is okozhatja, de hormonális változás is kiválthatja. Ez a sokat emlegetett afta. Orvosilag a nem fertőző, gyulladásos nyálkahártya betegségekhez sorolják. Egyfajta fájdalmas elváltozás, mely egy vagy több szájnyálkahártya fekéllyel jár.
Bizonyos embereknél, időszakonként visszatér, ennek hossza egyénenként változik. Általában idős korban csökken a kiújulások száma. Pontos oka még ismeretlen. Vizsgálatok szerint immunológiai változás állhat a háttérben, és a lakosság mintegy 20%-át érinti. A visszatérése a nőknél gyakoribb. Már kisgyermekkorban is előfordulhat. Genetikai hajlamosság miatt is kialakulhat, illetve gyomor-bél rendszeri zavarok is okozhatják. Bizonyos ételek fogyasztása, mint például a paradicsom, sós mogyoró vagy citrom is előidézheti. Sok nő a premenstruációs időszakban gyakrabban észleli az afta megjelenését. Először apró vörös folt jelenik meg, majd szürkésfehér hámhiánnyá alakul. Annyira fájdalmas is lehet, hogy még a táplálkozást is akadályozhatja. Az afta 1-2 hétig is fennmaradhat, majd spontán gyógyul. Három formáját különböztetjük meg.
Van az úgynevezett Mikulicz-afta, ez a leggyakoribb az esetek 90%-a ebbe a csoportba sorolható. Először égő érzés jelentkezik, majd szürkésfehér hártyával bevont fekély alakul ki. Leggyakrabban a szájüreg belső oldalán jelennek meg, vagy a nyelvszélen. Ha felülfertőzés keletkezik, akkor méretük nő. Ezt baktériumok okozzák.
Létezik Sutton-afta, ez nagyon fájdalmas, mély, nagy méretű gyulladás. Ez 2-6 hét, amíg meggyógyul és leggyakrabban a garat és a szájpad területén látható.
A Cooke-afta felszínes, gyulladt udvarral övezett, nyálkahártya erózió.
Ecsetelőkkel szokták gyógyítani és javasolt az immunrendszer erősítése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegség az asztma?

Az asztma is, mint az allergia korunkban a legjellemzőbb népbetegség. Az asztma rohamokat okoz, amely …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük