Kezdőlap » Betegségek » Mi az az afta?

Mi az az afta?

Sokak számára még a fogalom is idegen, nem értik, hogy ez milyen elváltozásra, betegségre utalhat. Ez annak ellenére van így, hogy számtalan ember átéli élete során, csak épp nincs tisztában a nevével, vagy épp nem zavarja annyira az elváltozás, hogy foglalkozzon vele.

Az afta a száj nyálkahártyáján megjelenő apró fekély, amely igen fájdalmas tud lenni. Sok felnőtt gyermeke által találkozik ezzel a betegséggel. Ennek az az oka, hogy a gyermekek immunrendszere gyorsan képes legyengülni, így a vírus eluralkodhat rajta.

Azoknál alakulhat ki afta, akiknek a szervezetében megtalálható az ezért a betegségért felelős vírus. Ezt a herpeszhez lehet hasonlítani, hiszen ez az elváltozás sem jön ki mindenkinél, csak aki hajlamos rá. Azoknál, kik hordozzák ezt a vírust egy immunrendszer gyengeség is kihozhatja ezeket a tüneteket. Sokszor hozzájárul az, hogy az illető elharapja a száját, vagy valahogy megsérti a nyálkahártyáját. Ezen a helyen 1-2 napon belül alakul ki a fekély. Apró, de annál fájdalmasabb ponttal kezdődik az afta, amely később egyre nagyobb és nagyobb lesz, amivel együtt a fájdalom is növekszik. Ekkor már jelentősen befolyásolhatja az evést, ivást – így kisgyermekeknél nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy nehogy kiszáradjanak. Ha szükséges, akkor kórházi kezelést kell igénybe venni.

Az afta nem gyógyítható, maximum gyógyulása elősegíthető. Fogorvosok, szájsebészek bizonyos oldatokkal kezelhetik le az aftát, amelynek köszönhetően felgyorsul a gyógyulás, azonban megszüntetni rögtön nem lehet. Gyógyszertárakban és drogériákban is kaphatók már szájápoló oldatok, amelyek közül az alkohol tartalmúak alkalmasak az otthoni kezelésre. Egyénfüggő, hogy meddig tart egy ilyen betegség, annyi biztos, hogy inkább a megelőzésre kell törekedni: ha hajlamosak vagyunk az immungyengeségre, akkor mindenféleképpen támogassuk szervezetünket multivitaminokkal, táplálék-kiegészítőkkel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük