Kezdőlap » Betegségek » Mi az arcüreggyulladás?

Mi az arcüreggyulladás?

Neked is volt már arcüreggyulladásod és nem tudtad, hogyan is kell legyőzni. Akkor most itt olvashatsz néhány ötletet.

Az arckoponya csontjaiban üregek találhatóak, melyeknek feladata van a hangképzésben, de van amikor csak fejlődési maradványok. Belsejét csillószőrös mirigyhám fedi. Ezek mozgása segíti elő a szinuszok tisztulását az orrüreg felé haladva. Az arcüregek az orrüregben található nyílásba nyílnak. Az arcüregek elzáródnak, ha a félholdnyílás nyálkahártyája begyullad és így beduzzad. Az itt termelődő folyadékok felgyülemlenek és gyakorta gennyezni kezdenek.

Az orrnyálkahártya begyulladása nem mindig vált ki arcüreggyulladást. Segíti azonban az arcközép-csontok rendellenességei, orrsövényferdülés, orrpolip és stb. A gyerekek hajlamosabbak az arcüreggyulladásra.

Mik a tünetei?

A nátha megszokott tüneteivel kezdődik. Majd feszülő fejfájás jellemzi. Magas lázzal is járhat.

Diagnózis:
-Fizikális vizsgálat
-Röntgenvizsgálat
-Bakteriológiai tenyésztés

Hogyan kell kezelni?

A kezelés célja a betegség megszüntetése, az orrüregből a baktériumok kiirtása és a gyulladásos folyadék szabad lefolyásának biztosítása.
Kezelhetik orrcseppekkel (nem szabad takarékoskodni a cseppekkel), antibiotikumokkal, tüneti gyógyszerekkel ( láz és fájdalom csillapító gyógyszerek), szinusz punkcióval(vastag tűn keresztüli leszívása a megrekedt folyadéknak, a gyógyulás szinte órák alatt bekövetkezhet), műtéttel(orrmelléküregekben termelődő váladék akadálytalan lefolyását biztosítja, ezzel a kiújulások kockázatát csökkentik).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük